Актуално

На фокус

Илиян Василев: Властта се сменя, Борисов иска да се оттегли като Доган и да ръководи от дистанция

Илиян Василев: Властта се сменя, Борисов иска да се оттегли като Доган и да ръководи от дистанция

03.01.2021

Илиян Василев

2322


Все по-ясно се очертават контурите на управляемата смяна на властта на ГЕРБ, за да може Борисов да се оттегли като Доган и да ръководи от дистанция, като харчи натрупаното богатство на спокойствие и най-вече да препятства идването на власт на хора които ще го разследват и него и Пеевски и Гешев.
Да се откажеш от назначение специален представител на ООН за Либия, при положение че това е единствено продължение на кариера зад граница, е много силен, дори бих казал неоспорим сигнал.

Ще сбъркат тези, които подценяват качествата на Борисов, неговата способност да мимикрира лично и чрез проксита.

Първо, ГЕРБ е партия на властта и тя търси да намери формулата "след Борисов". Не ги подценявайте. Не само защото умело залагат върху разногласията сред опозицията като постоянно ги настройват един срещу друг, но и защото част от тази опозиция е антизападна и така "стоката" атлантик и европеец, която ББ с опитва да продаде с наследника си върви.


Колкото и да ви е странно, но той успя да внуши че е предсказуем и готов да си плаща за да го броят за западен, докато прави Турски поток и пропуска стратегическо оръжие за Сърбия. Путин не е краен идеолог, за него е важен бизнеса, точно както беше за Тръмп.

Второ, Борисов превъзхожда опозицията по степента на консолидация. Докато противниците му се борят помежду си за кой по, по, най, той успя да неутрализира до голяма степен ЦЦ и да удържи партията си цяла до изборите. Ще загуби малко периферия, но иначе герберистите добре разбират, че нямат друг шанс, със своята посредственост да останат богати с публични средства без Борисов и за това ще подкрепят като един "наследника". Те са и леви, и десни, и центристи, и консерватори, и русофили, и атлантици, единственият им знаменател е властта и облагите и. Иначе трябва да работят. За това проявяват лоялност към Вожда.

Сравнете консолидацията сред опозицията, част от която се държи като на конкурс по политическа суетност и самовлюбеност. Слави се държи високомерно, стратегията му е малцинствена, не е да победи, защото за това трябва да има мнозинство, а да преговаря с победителите. Достатъчно е да си представите него, сценаристите като премиери и министри. Не че ще бъдат по-зле от Борисовите, но разликата между популярен и политически печеливш, да не говорим управляващ е от небето до земята. Слави е достатъчно интелигентен за да знае това, което означава че поведението му се определя от други разчети, както казах от идеята за бъдещи договорки. Той смяна на Система няма да прави.


Трето, Борисов е изключително повратлив и гъвкав, нещо което опозицията не проявява в близка, да не говорим за сравнима степен. Опозиционните лидери, поне една част от тях, са се фосилизирали в утвърдените за тях представи, маркирали са червени линии на сътрудничеството и взаимодействие около себе си и чакат като планината Мохамед.

Задоволили са се с отрицанието на Борисов през критика на това, което прави или не прави, но не трасират и не залагат засега на Новия Път и по-убедителна версия за България след Борисов. Всеки един от тях се бори за представителство в НС, декларира че иска смяна на Системата, но технологията за смяна на властта - точно как ще го постигне им бяга. Нямат версия, срамуват се да се срещнат публично и да обсъдят, как да постигнат целта заедно, защото самостоятелно не става, но междувременно не престават с нападките. Борисов няма ограничения да работи с всеки един от тях, всеяден е. С едни ще сключи сделка, на други ще предложи пост. И те го знаят.

Но важното с "новия" стар кандидат от чужбина, че няма да бъде само той. Борисов ще направи доста сериозна смяна и в парламентарната група като постави нови лица. Няма никакъв проблем да го направи, защото ГЕРБ си отглежда комсомолци за смяна - децата на децата на номеклатурата на БКП, която остана извън БСП.

А опозицията ще постави отпред познати лица с история на загубени мачове срещу Борисов. И има толкова много "нови" лица сред бизнеса, сред интелигенцията, работещите в чужбина.

Разбира се не всичко е цветя и рози за "новия" Борисов, въпреки че е много по-лустросан и му правят маркетинг чрез авторитетни западни медии.

Не се залъгайте, САЩ /Тръмп/ и Германия /Меркел/ няма да си признаят грешката с подкрепата на Борисов, по-скоро ще подкрепят новия "Борисов".

Хората искат промяна, а новият Борисов не може да убеди никого че може да я осигури. Напротив, ще бъде кандидат на подмяната. Но докато опозицията се боричка помежду си, "новият" е на спокойствие по темата корупция

Няма самостоятелно излъчване, не се е еманципирал, няма самостоятелна тежест извън ГЕРБ и за това е удобен. Няма как да убеди когото и да било, че може да се пребори с корупцията, докато обслужва корумпираните, че може да възстанови балансите в правосъдието, докато е продължение на договорките на Борисов с Гешев., които пазят корумпираните.

Това е ахилесовата пета на новия проект - докато е свързан с Борисов няма как да убеди никого че може да бъде негова алтернатива.Каквато и свободата на изказа да му осигурят за пред избори, и медийно покритие от трите нагласени да обслужват статуквото централни медии, той ще си остане кандидат на задкулисието и договорките.

Свързани статии