Актуално

На фокус

Илия Илиев и Невяна Владинова: Българското представяне на игрите в Пекин е достойно

Илия Илиев и Невяна Владинова: Българското представяне на игрите в Пекин е достойно

25.02.2022

Втори фронт

794


Българското представяне на игрите в Пекин е достойно, смятат водещите на “Олимпийски върхове” по БНТ

Снимка: Десислава Кулелиева

Невяна Владинова и Илия Илиев - това е най-новата екранна двойка в ефира. Една от най-успешните български гимнастички и едно от най-разпознаваемите и обичани лица на БНТ се събраха в предаването "Олимпийски върхове", за да правят ежедневен обзор на зимните олимпийски игри в Пекин. Владинова е медалистка от световни и европейски първенства и има седмо място на олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016-а. Илиев пък отрази на място игрите в Токио миналото лято, беше и първият човек, взел интервю от златния ансамбъл на България там. Той е водещ на спортните новини и на обзорното предаване „Арена Спорт“ по БНТ. Двамата се съгласиха да споделят пред Втори фронт своите олимпийски емоции, бързо ли са се сработили като екип и какво мислят за българското представяне на най-големия спортен форум.

- Олимпийските игри вече са в историята. С какво най-вече ще ги запомните?

НВ: - Това бяха вторите олимпийски игри, проведени в пандемични условия. Определено първото нещо, което ми направи впечатление, са мерките - бяха още по-засилени и иновативни от тези в Токио. Почти всичко роботизирано – до скоро това го гледахме само по филмите.

ИИ: - С триумфа на спорта в пълния му смисъл, но и с падението съдбата на едно дете да стане заложник на различни интереси. Спортът е велик феномен и всяко такова петно, като случилото се с Камила Валиев, оставя лош отпечатък върху него. Чисто организационно пандемията оказа своето влияние, което се отрази на всеки в Пекин - спортисти, треньори, официални лица и журналисти.

Снимка: Десислава Кулелиева

- Какъв е коментарът ви за българското представяне?

НВ: - Българските спортисти се представиха достойно. Аз лично равнявам 9-ото място на Алберт с медал. Всички знаем, че в България условията за зимни спортове не са от най-добрите, затова самото ни участие на Олимпиада е успех. Видях много амбиция и потенциал в повечето от участниците ни в Пекин, очаквам скоро да можем действително да се поздравим с олимпийски медал и в някой от зимните спортове.

ИИ: - Не е тайна, че в зимните спортове има редица фактори, които усложняват подготовката на българските спортисти. Неслучайно имаме само 6 изключително ценни медала от зимни олимпийски игри. Затова всяко класиране сред най-добрите е успех и мисля, че заслужава уважение. И Алберт Попов, и Радослав Янков, и Милена Тодорова заслужават поздравление за пробивите си в топ 10 и топ 20. Всеки може да оцени тов представяне, като си даде сметка как и дали самият той може да се похвали, че е в топ 10 или топ 20 на своята област. Каквато и да е тя.

- "Олимпийски върхове" даде на хората срещи с едни от най-обичаните български спортисти. Как ви действаха тези срещи?

НВ: - В „Олимпиjски върхове“ посрещнахме най-успелите спортисти на България. Разговорите с такива личности, които са победители в спорта и в живота, винаги са ме вдъхновявали. Впечатлена съм от това колко земни хора са всички те.

ИИ: - Безкрайно мотивиращо. Винаги, коагато имам удоволствието да разговарям с легендите на българския спорт, се чувствам щастлив. Тези срещи ме карат още веднъж да осмислям постиженията им, да си давам сметка за българските успехи и да се надявам, че отново ще изживяваме такива моменти. Надявам се, че сме успели да предадем тези емоции и на зрителите.

- Невяна, как се чувстваше от другата страна - като водещ на ежедневно обзорно предаване?

НВ: - Чувствах се  спокойна, с всяко следващо предаване бях все по-уверена. Много ме предразположи и екипът от професионалисти, с които реаботихме.

- Това, че си бивш спортист, помага ли в ролята на водещ и как?

НВ: - Помага ми с това, че съм се научила да подхождам отговорно към всичко, на дисциплина и на хладнокръвие. Това че спортът ни е свързан с изява пред публика също допринесе за спокойствието ми.

Снимка : Десислава Кулелиева

- Илия има зад гърба си голям опит, как успяхте така бързо да се сработите като успешен екип?

НВ: - Илия е изключителен професионалист. За двама ни беше важно да сме на високо ниво и да сме подготвени. Разбира се той вършеше повече работа, но аз се стараех да се адаптирам и да се впиша бързо в обстановката. Мисля, че той оцени това и се амбицира да ми помага още повече и да ме „спасява“ (смее се).

- Илия, ти какво ще кажеш?

ИИ: - Мога да кажа само хубави думи за Невяна, защото тя пренесе спортния хъс и професионализма си в една различна сфера. За много хора тя е плашеща, прекалено изискваща, но не и за нея. Тя се вписа като пълноправен член на екипа и се справи чудесно в своята роля. Лесно се сработихме. Надявам се пак да работим заедно.

- Сигурно, когато се съберат двама спортисти, е по-лесно?

НВ: - Определено. Както казах, спортът ни учи на дисциплина, точност, отговорност и максимализъм. Когато това е умнжено по две, няма как да не личи.

ИИ: - Със сигурност. Спортът възпитава, развива много качества и гради личности. Всичко това помага с каквото и да се занимаваш.

- Разкажете ни за работата, за онези моменти, които зрителят не вижда.

НВ: - По-скоро има моменти, които зрителят не чува. Те се случват в слушалката. Още в първия ефир се наложи да излизаме от ситуация. Докато изричах как тряябва да се пренесем в Пекин, в ухото ми казваха, че не можем да се свържем с пратеника ни там. Промених изречението си на секундата, докато го казвах (смее се).

ИИ: - Това са моменти на голямо напрежение, което зрителят не трябва да усеща в ефир. Много често се случват неща в последния момент или се променят секунди преди да трябва да ги съобщиш. Едновременно с това обаче имаме и своите забавни моменти, в които екипът искрено се смее, обикновено на наш гръб (смее се).

- Кой зимен спорт бихте изпробвали?

НВ: - Фигурното пързаляне ме влече най-много. Пробвала съм да се пързалям с кънки и много ми допада.

ИИ: - Аз карам ски. Всъщност връщам се към ските след дългогодишна пауза. На кънки, за разлика от Невяна, не съм се качвал никога. Би било любопитна гледка.

- Невяна, хареса ли ти предизвикателството и би ли се наела отново?

НВ: - Не е тайна, че отдавна исках да пробвам такова нещо. Много ми допадна, беше ценен опит за мен и дори ми помогна и в моята работа. Бих се наела да правя отнова такова нещо, но временно.

- Илия, да отразяваш игрите на място или да си лице на основното студио, е по-приятното за теб (б.р. Илия отразяваше на място летните игри в Токио).

ИИ: - И двете са голяма отговорност. Чувството да си на олимпийски игри е несравнимо. Това е върхът за всеки спортен журналист, според мен. Нямам търпение за следващите игри в Париж и се надявам да съм там. От своя страна, воденето на обзорно студио е огромно предизвикателство. Случва ми се за втори път и се надявам, че съм успял да се развия и да съм се подобрил в тази роля. Постоянно си поставям високи летви, защото мисля, че това е начинът всеки от нас да избегне застоя на рутината. Харесва ми ежедневната работа, да си част от нещо голямо и от теб да зависи как то ще бъде поднесено на аудиторията. Работата ми е удоволствие и искам това да си личи. А то си личи, когато ми се дава възможност да правя това, в което съм най-добър.

- Илия, какви трудности срещнахте по време на отразяването на игрите в Пекин?

ИИ: - Основните трудности бяха за двата ни екипа на място. Тук е моментът да им благодаря за прекрасната работа. Единият ни оператор беше 10 дни в карантина на китайска земя, всички се подлагаха на ежедневно тестване, беше пълен хаос с транспорта, но впреки това хората ни на игрите направиха така, че зрителите да не изпускат нито миг от българското представяне и да живеят с пулса на Пекин.

- Невяна, година и половина достатъчно време ли е, за да се превърнеш от успешен спортист в добър ръководител?

НВ: - Времето никога не е достатъчно. Споменах вече, че съм максималист и винаги се стремя да се самоусъвършенствам. Имам още много какво да уча, но все пак мисля че за тази година и половина влязох много добре в работата на федерацията и успях да направя повечето от нещата, които си бях поставила за цел. Все по-амбицирана съм и целите ми стават все по-високи.

- Невяна, какви са приоритетите пред БФХГ за тази година?

НВ: - Тази година, освен на Световната купа в София, ще бъдем домакин на Световното първенство, което е и олимпийска квалификация. Гоним златни медали и в ансамбъла, и в индивидуалното. Извън националния отбор се стремим усилено за по-качествена работа по клубовете, както и за по-добри условия за тях.

- Оптимисти ли сте за развитието на българския спорт?

НВ: - Аз съм по-скоро реалист в живота. Щастлива съм да видя толкова мотивирани млади спортисти и ми се иска те да имат още по-добри условия за реализация. Вярвам, че спортът обединява, а духът на българите е шампионски и ако всеки прави това, в което е добър, ще имаме много поводи за радост.

ИИ: Ще повторя думата, която Невяна използва - реалист. Развитието и подобряването на спорта зависи от всеки един, който се занимава с него. Хубаво е, спортът става все по-голяма част от ежедневието на децата. Виждам това всеки ден, защото самият аз съм треньор (б.р. Илия има клуб по лека атлетика - High Level Academy). Това е важно като основа, а оттук-нататък трябва треньори, администратори и ръководители на спорта да свършат своята работа в създаването на условия за градене на шампиони. Талантлива нация сме и това трябва да се използва.

- Бихте ли отправили своето пожелание към читателите на Втори фронт?

НВ: - Бъдете здрави, смирени и не отлагайте нищо във времето.

ИИ: - Желая ви здраве и смелост за предизвикателствата на времето, в което живеем.

 

Свързани статии