Актуално

На фокус

И влакове може да спрат заради непосилните цени на тока

И влакове може да спрат заради непосилните цени на тока

24.08.2021

Втори фронт

718


Жп транспортът може да се окаже поредната жертва на полуделите на цени на тока за стопански потребители.

Заради ненормално високите стойности на електроенерията и пълната непредвидимост на пазара ще се наложи да спираме влакове, алармира Acoциaциятa нa пpeдпpиятиятa в жeлeзoпътния пpeвoз. По същите причини редица големи промишлени предприятия като КЦМ и "Свилоза", а също и по-малки заводи заводи и цехове вече започнаха да изключват машините си и да разпускат персонал. 

Жп компаниите предупреждават, че липcaтa нa мepки oт cтpaнa нa дъpжaвaтa пo oтнoшeниe нa eнepгийнaтa cигypнocт зacтpaшaвa paбoтнитe мecтa нa xиляди cлyжитeли, а скъпата енергия тласка превозвачите към фалит. 

Асоциацията е изпратила позицията си до премиера и до министъра на транспорта, до КЕВР и до парламентарната енергийна комисия.

(Без)отговорно

Междувременно в Комисията по ревизията в НС се проведе голямо обсъждане по същата тема - за скандално високите цени на тока за бизнеса, които не само съсипват производства и работни места, но ще докарат и жестока инфлация, защото всичко - от вода и хляб до метали и транспорт ще поскъпне. На заседанието бяха поканени представители на всички важни звена по веригата на електроенергията -  производители на ток, НЕК, БЕХ, енергийната борса, КЕВР и т.н. Оказа се, че институциите не виждат в себе си никакви вини, грешки и пропуски и че изобщо нямат идея какво може да се промени, та цените на тока, който се търгува на борсата и извън нея, да са поносими. От КЕВР и електроенергията борса например се оправдаха, че у нас търговията се извършва по съвсем същите правила, по които става навсякъде в Европа. Ако е така, защо в началото на август България се оказа държавата с най-скъп ток в цяла Европа, попита депутатът Румен Гечев (БСП). Този въпрос бе задаван и от други членове на комисията, вкл. и от председателката Мая Манолова, но така и намери отговор.

На заседанието валяха критики, че държавата в лицето на регулаторите и на ТЕЦ "Марица Изток 2" не реагират адекватно на създалия се дефицит заради голямото търсене на борсата и заради огромния износ на електроенергия.  Вместо да отговори светкавично на  голямото търсене и да печели от високите стойности на борсата, държавната ТЕЦ дни наред работеше само с два от осемте си реактора и се наложи от Министерството на енергетиката да спускат нареждания сда включи още мощности.

Междувременно бизнесът, потърпевш от безумни цени, похвали друг голям производител на ток - АЕЦ "Козлодуй". Явно централата, макар и държавно предприятие, е случила на добър мениджмънт, защото се чуха добри думи за гъвкавото й пазарно поведение и бързите реакции.

СЛОЖНИ РАБОТИ

Мая Манолова видимо се изнерви от поведението на държавните ръководители и регулатори в енергетиката. Вие да не сте на Марс, възкликна ядосано тя, когато Александър Йорданов от КЕВР важно обясняваше, че регулаторът трябвало да бъде сезиран за нередностите, а бизнесът не знаел как да подготва оплакванията си и до кого да ги адресира. Йорданов се защити, че в КЕВР все пак са получили правилно адресирани сигнали и работят по тях усърдно, но не можели да откликнат "адхок", защото търговията с тока била сложна материя и проучванията изисквали време.

  Източник: "СЕГА"

Свързани статии