Актуално

На фокус

И ”Politico” видя краха на ГЕРБ на изборите. Какво показва Брюкселската социология?

И ”Politico” видя краха на ГЕРБ на изборите. Какво показва Брюкселската социология?

10.06.2021

Втори фронт

6898


Два дни преди старта на предизборната кампания и месец преди извънредните избори на 11 юли у нас започнаха да излизат първите резултати на социологическите агенции. И докато обективността на родните анализатори е под въпрос, брюкселското издание “Politico” ясно показва как въпреки, че ГЕРБ обяви за пирова победа класирането си на изборите, доверието към Борисовата партия спада. И то драстично за последния месец от вота на 4-ти април.
“Poll of polls” следи обществените нагласи спрямо политическите формации. Прави впечатление, че след изборите на 4-ти април ГЕРБ са загубили близо 2% от доверието си. Днес например стана ясно, че според агенция “Алфа рисърч” след разкритията за американските санкции по закона “Магнитски” ГЕРБ са загубили значително преднината си пред “Има такъв народ”, с която иначе се гордеят. Стана ясно още, че този 2-процентов срив се е случил за изключително кратък период от време - от обявяването на новината за санкционирането на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков на 2 юни е минала една седмица.

Според брюкселската социология БСП също вдигат доверието си. Въпреки това обаче левицата се задържа като трета политическа сила. На миналите избори крахът за БСП бе огромен и доста изненадващ заради резултатите на "Има такъв народ", която я измести като втора политическа сила в Народното събрание. 

Доверието си леко вдигат и от ДПС. Въпреки това обаче формацията на Мустафа Карадайъ не печели достатъчно и остава пета. За сметка на това огромна подкрепа през последния месец печели "Демократична България", която се нарежда четвърта в парламента. Ръстът в доверието е 3%. 

Извън парламента отново остават патриотичните формации, които решиха да се прегърнат и този път да се явят съвместно на изборите. Резултатите им обаче са плачевни. 

   Източник: frognews

Свързани статии