Актуално

На фокус

И Amazon саботира социалната платформа Parler, спират им хостинга!

И Amazon саботира социалната платформа Parler, спират им хостинга!

10.01.2021

Втори Фронт

855


Amazon премахва платформата за социални медии Parler от услугата си за уеб хостинг Amazon Web Services (AWS), което ще спре платформата да работи и тя ще бъде офлайн, докато не намери нов хост.

Amazon съобщиха, че съдържанието в сайта за социални медии нарушава условията за ползване, наложени от компанията. От Amazon добавиха още, че не вярват, че Parler има добра стратегия за контролиране на речта на своята платформа.

„Напоследък наблюдаваме постоянно нарастване на това насилствено съдържание на вашия уебсайт, което нарушава нашите условия“, казват от Amazon в имейла си до Parler. „Ясно е, че Parler няма ефективен процес за спазване на условията за ползване на AWS.“

„Изглежда, че Parler все още се опитва да определи позицията си относно модерацията на съдържанието“, се добавя в имейла. 

Имейлът продължава:

Вашият главен изпълнителен директор наскоро заяви публично, че „не се чувства отговорен за нищо от това, както и платформата не би трябвало да чувства подобна отговорност.“ Тази сутрин споделихте, че имате план за по-активно регулиране на насилствено съдържание, но планирате да го направите ръчно с доброволци. Нашето мнение е, че този зараждащ се план за използване на доброволци за бързо идентифициране и премахване на опасно съдържание няма да работи в светлината на бързо нарастващия брой публикации с насилие. Това се доказва допълнително от факта, че все още не сте свалили голяма част от съдържанието, което сме ви изпратили. Предвид нещастните събития, които се случиха през изминалата седмица във Вашингтон, има сериозен риск този тип съдържание да подбуди допълнително към насилие.

„Не можем да предоставяме услуги на клиент, който не е в състояние ефективно да идентифицира и премахне съдържание, което насърчава или подтиква към насилие над други хора“, се добавя в имейла. „Тъй като Parler не може да се съобрази с нашите условия за ползване и поражда много реален риск за обществената безопасност, ние планираме да спреме сметката на Parler от неделя, 10 януари, в 23:59 PST.“

Parler вече е дом на няколко републикански депутати и високопоставени фигури в консервативните медии, както и на членове на семейството на президента Доналд Тръмп.

Решението на Amazon да забрани на Parler своята услуга за уеб хостинг идва след като Google и Apple премахнаха Parler от техните магазини за приложения - на практика изключиха приложението от смартфони с Android и iPhone.

Решението на Amazon, Google и Apple да забранят Parler пристигна, след като Twitter трайно забрани акаунта на президента Тръмп, а Facebook и Instagram го блокираха „за неопределено време“.

Свързани статии