Актуално

На фокус

Христо Иванов: Приемането на предложението на френското председателство всъщност засилва българското вето,

Христо Иванов: Приемането на предложението на френското председателство всъщност засилва българското вето,

24.06.2022

Христо Иванов, фейсбук

309


С френското предложение за Северна Македония българският национален интерес получава защитата на целия ЕС. Предложението на френското председателство е добро и за него имат заслуга и българската дипломация и институции, за което им благодаря.

Приемането на предложението на френското председателство всъщност засилва българското вето, защото вече няма да е само българско, а на цялото европейско семейство, ако Северна Македония не изпълнява критериите за членство и договора за добросъседство с България.

Най-добрият инструмент за натиск са преговорите за еврочленство. И България, която е минала по този път, знае много добре това. Република Северна Македония има да извърви своя дълъг път към истината, своя дълъг път към себе си.

Сега в Скопие се говори как те нямало да променят конституцията си, за да запишат българите като държавотворен народ редом с останалите изброени. Като не променят конституцията си, няма да видят преговори и това е ясно и абсолютно еднозначно от френското предложение.

Aко предложението не е добро за България, в Скопие нямаше да се надигне такава критична вълна срещу него. Когато някой излезе тук и каже, че това предложение не защитава българския национален интерес, да заповяда на митинга на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие и да се присъедини към тях. Защото те казват, че то в такава степен защитава българския национален интерес, че за тях е абсолютно неприемливо.

Нашият интерес е не просто да постигнем целите в двустранните си отношения със Северна Македония, а в крайна сметка Западните Балкани и Северна Македония да получат европейска перспектива. И така да преодолеем наслоените вековни травматични разделения сред балканските общества. Защото най-добрият начин е да се съберем отново днес, в 21-ви век, като станем част от европейското семейство.

Днес с това решение ще обвържем нашите стремежи и искания с фундаменталните ценности на ЕС. Северна Македония трябва да избере дали иска да бъде заедно с нас, член на европейското семейство - ако не направи този избор, няма да има преговори.

На международната сцена върху всяка страна се упражнява натиск, защото всяка преследва своите интереси. Въпросът е дали ние сме се поддали на този натиск и дали сме направили неприемлив компромис. Ние имаме интерес Северна Македония да се приближава към ЕС и да излезе от сръбска орбита.

Нека напомня, че в парламента има групи за приятелство с най-различни страни, има комисия по външна политика и в този смисъл Народното събрание участва в провеждането на външната политика на страната. Аз съм разговарял многократно с посланиците на европейски и други държави, и винаги съм защитавал българския национален интерес. Бих разговарял и с руския посланик и бих ѝ казал, че е време да си тръгне от България.

 

 

 

 

 

Свързани статии