Актуално

На фокус

Христо Иванов: Поставяме си за цел да прекратим предсрочно мандата на Иван Гешев

Христо Иванов: Поставяме си за цел да прекратим предсрочно мандата на Иван Гешев

15.04.2021

Втори фронт

1029


Събираме подписи за промени в Конституцията, касаещи главния прокурор - не може повече да има център на власт, който не подлежи на демократична отчетност, подчерта Христо Иванов. С тези конституционни промени, ние си поставяме за цел да прекратим предсрочно мандата на Иван Гешев и окончателно да бъде реформиран ВСС, заяви председателят на "Демократична България" Христо Иванов в първата си реч от парламентарната трибуна в откриването на 45-ия парламент.

Изборите приключиха и днес откриваме едно Народно събрание, над което тегне въпросът дали изобщо ще го бъде. Това заяви председателят на "Демократична България" Христо Иванов в първата си реч от парламентарната трибуна в откриването на 45-ия парламент, съобщава БНТ.

Днес много се говори за съгласие, обединение заедност, заяви още Иванов. По повод това, че заседанието беше открито в старата сграда на Народното събрание, той заяви:

Тази сграда не е просто символ на материализация, а на това да има прозрачен, отворен парламентаризъм в България, да има традиция, която ни свързва с най-добрите примери за гражданство и кураж.

Даваме ли сметка, че основното нещо, което искат българските граждани, е законност, правила, здрави институции, попита риторично Христо Иванов.

Той обясни кои са част от основните приоритети, по които "Демократична България" ще работи в този парламент. Това са:

  • дълбока реформа в изборния процес
  • реформа в правосъдието
  • връщане на изпълнителната власт в границите на законността
  • отстояване на енергийния суверенитет на България
  • изчистване на фактите, ограничаващи свободата на медиите

Събираме подписи за промени в Конституцията, касаещи главния прокурор - не може повече да има център на власт, който не подлежи на демократична отчетност, подчерта Христо Иванов. С тези конституционни промени, ние си поставяме за цел да прекратим предсрочно мандата на Иван Гешев и окончателно да бъде реформиран ВСС, допълни той.

Внесли сме още днес промени в деловодството за закриване на специализираните съдилища, заяви Христо Иванов, с което предизвика аплодисменти от част от народните представители в залата.

Ще внесем изменения, които ще ликвидират КПКОНПИ в настоящия й модел и да това ще доведе до премахването от длъжност на г-н Сотир Цацаров, каза още Христо Иванов.

Ние ще оценяваме годността на този парламент да произведе действия, готови сме да подкрепим готовността за тези действия и на други колеги, допълни Иванов.

Считаме, че е легитимно, ако ни бъде предложено да влезем в разговор с "Има такъв народ". Разбира се, не става дума за пакетна подкрепа, а за подкрепа на политики. Ако "Има такъв народ" излъчи свое предложение за кабинет, ние сме готови да подкрепим и други действия, обясни още Христо Иванов.

 Източник: Гласове

Свързани статии