Актуално

На фокус

Хиляди заразени ще останат без право на глас

Хиляди заразени ще останат без право на глас

01.04.2021

Втори Фронт

690


Хиляди заразени с коронавирус се оказват в абсолютна невъзможност да гласуват. Срокът за подаване на заявления за мобилни урни, предназначени да обслужват поставените под карантина, изтече на 31 март. Това значи, че всички с положителни тестове в трите дни до изборите няма как да упражнят правото си на глас, дори да искат. Ако се съди по регистрираните през последните дни по 4-5 хил. нови случая, става дума за поне 15 хил. души. Към тях обаче се прибавят и близките им, които също се поставят под задължителна изолация, т.е. бройката нараства неимоверно.

Единственият начин тези хора да гласуват, е да нарушат карантината си. От това може да има сериозни последствия – прокурорско разследване и, в най-добрия случай, условна присъда и глоба. В същото време гласуването у нас продължава да е задължително, макар наказанието за негласуване (заличаване от списъците с избриатели) да беше отменено.

Това трябва да бъде ясно

Нито от здравното министерство, нито от ЦИК имат желание да решат този проблем. Говорителят на комисията Димитър Димитров обясни, че отдавна е заявил, че тези хора няма да могат да гласуват.

"Хората, които са карантинирани днес, утре и в деня на изборите, просто няма да могат да гласуват. Това трябва да бъде ясно", каза той в четвъртък.

По-рано главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даде да се разбере, че няма да се занимава с този въпрос. Според него ангажиментът на здравните власти се изчерпва с дадените указания за провеждане на изборите и осигуряването на предпазни средства и дезинфектантни на избирателните комисии.

"Въпросът, който поставяте, изобщо не е от компетенциите на министерство на здравеопазването. Той е юридически, конституционен. Когато е определена дата 31 март е много ясно, че след нея не може да подавате", заяви Кунчев.

 Източник: mediapool

Свързани статии