"Хемус" няма да е готова през 2024 г., пак отлагат участъка до "Буховци

06.01.2021

Mediapool.bg

1768


Борисов: Трябва още година и половина-две да я завършим, иначе пак ще я замота.

Премиерът Бойко Борисов смени джипката с хеликоптер за поредната инспекция на магистрала "Хемус", за да види, че изграждането ѝ не напредва с темпото, което беше обещал. Това става въпреки че правителството щедро изсипа около 2.7 млрд. лв. за доизграждането на липсващите 225 км от аутобана между София и Варна на държавната компания "Автомагистрали".

Премиерът, придружаван от министъра на финансите Кирил Ананиев, прелетя над трасето от пътен възел "Боаза" до разклона за Велико Търново.

"Нашите строители в момента работят на световна класа и то във времето на пандемията, докато много държави са в локдаун... Където има чакъл работят на пълни обороти. И гледай сега, от мост върху мост се минава, стотици колони, греди... какви усилия са това. От едната страна копаем скалите и веднага влизаме на мостове от другата страна. Ананиев, виждаш ли какви съоръжения. Тамън кат се пенсионираш, ще си ходиш до Балчик. Трябва още година и половина - две да ги завършим, иначе пак ще ги замотаят, ще ги спрат, както досега", каза Бойко Борисов.

"Нещата вървят ускорено и в сроковете, които сме обещали, и българите ще могат да пътуват по тази магистрала, бързо и комфортно. Разходите за пътуване ще бъдат по-малко, бизнесът ще е доволен. Трудно се постига това нещо, но в крайна сметката хората с удоволствие после си го ползват", допълни Ананиев.

Въпреки бодряшкия тон на премиера и на финансовия министър, от излъчените кадри е видно, че магистралата няма да е готова нито през 2023 г., както първоначално обеща Борисов, нито година по-късно.
Работи се само до разклона за Плевен/Ловеч

Причината е, че в момента се работи само по първите три участъка на магистрала "Хемус" - от пътен възел "Боаза" до разклона за Плевен/Ловеч, става ясно от излъчените кадри.

В по-напреднала фаза е изграждането на първия участък от п.в. "Боаза" до п.в. "Дерманци" с дължина малко над 15 км, където бяха положени първите пластове асфалт преди нова година.

Въпреки това дори и този участък през 2021 г. няма как да бъде открит, защото в момента се изграждат съоръженията. Официално този участък се строи от държавната фирма "Автомагистрали", която обаче го е превъзложила на "Хидрострой" с рамково споразумение за доставчик на техника и материали. Компанията на Велико Желев строеше и предишния лот на магистралата от Ябланица до п.в. "Боаза", който беше открит през пролетта на миналата година.

По другите два лота до разклона Плевен/Ловеч, с обща дължина около 37 км, се извършват земни и пътни работи. Строят се и големи съоръжения, става ясно от разпространените кадри. В тези два участъка доскоро не бяха приключили всички отчуждителни процедури.

За първите три лота на "Хемус" "Автомагистрали" има подписани рамкови споразумения общо с шест големи строителни компании. Те са сключени през 2019 г. със срок от 4 години, което означава, че през 2023 г. магистралата трябва да е готова поне до разклона за Плевен/Ловеч.

Опипване на трасето до Велико Търново

За следващите три участъка - до Велико Търново, към момента вървят подготвителни дейности - теренът се почиства, изграждат се временни пътища, но реалното строителство все още не е започнало. За трите участъка има одобрени парцеларни планове и технически проекти, но все още не са направени отчужденията на имотите.

Към момента за тези два участъка "Автомагистрали" има подписани договори с две строителни компании, част от групата на "Грома Холд". Те са подписани през 2020 г. със срок за изпълнение от 53 месеца, което означава, че до Велико Търново магистралата трябва да стигне до края на 2024 г.

След Търново - само хартия засега

Участъкът от магистрала "Хемус" между Велико Търново и п.в. "Буховци" все още дори не е проектиран. От думите на премиера става ясно, че това се прави тепърва, а след това има още куп дейности - парцеларни планове, отчуждения, археологически разкопки и т.н. преди строителите да започнат да строят.

По тази причина към края на миналата година "Автомагистрали" нямаше сключен договор с доставчик на услуги за строителството на това трасе.

Закъснение от година да участъка край Варна

С година закъснява и строителството на участъка от 16 км между п.в. "Белокопитово" и "Буховци". По договор той трябваше да бъде въведен в експлоатация през пролетта на 2020 г. Но пускането беше отложено за края на миналата година, а тогава бе съобщено, че отново се отлага за първото шестмесечие на 2021 г.

При всичките си визити досега Борисов нито веднъж не обясни каква е причината за закъснението на участъка от 16 км с повече от година. Вместо това твърди, че се работи на пълни обороти.

Участъкът между "Белокопитово" и "Буховци" се строи от обединението ДЗЗД "Хемус 16320" от август 2018 г. В него влизат "Инфра експерт", "Пътинженерингстрой-Т", "Автомагистрали - Черно море" и Трансконсулт-22". Договорът с обединението за строителство на 16.3 км е за 143.7 млн. лв. с ДДС и беше подписан на 29 септември 2017 г. Срокът за изпълнение беше 910 календарни дни (около 30 месеца). Тоест, участъкът трябваше да е готов през пролетта на 2020 г. Защо това не е така, управляващите не казват, строителите също мълчат.

Вместо това хвалби

"2,2 милиарда лева сме дали за строителството на "Хемус" през четирите години на мандата на правителството. Автомагистралата ще промени облика на Севера и Северозапада за няколко десетилетия напред... За хората от Плевен, Ловеч и Търговище автомагистралата ще е богатство... След три-четири месеца ще видите каква ще бъде разликата, оставяме огромни обеми свършена работа, което ще доведе до развитието на туризма и бизнеса в региона", не спря да се хвали Бойко Борисов.

Той отчете още, че с добрите финансови показатели на България - най-нисък дефицит и външен дълг в Европа, интензивно продължава строителството на всички важни инфраструктурни проекти в страната, които все повече ще подобряват живота на гражданите.

Към момента не е ясно дали това е точно така, тъй като официалните данни на Евростат за 2020 година все още не са излезли.

А финансовият министър Кирил Ананиев не пропусна да отбележи, че дефицитът от 3% в държавния бюджет за 2020 г. се дължи изцяло на ковид пандемията. "Ако я нямаше, щяхме да сме с балансиран бюджет", каза той.

Свързани статии