Актуално

На фокус

Хапчетата "антибебе" стават безплатни за жените до 25 г. във Франция. Китай разреши трето дете в семействата

Хапчетата

12.09.2021

Втори Фронт

1860


Франция въвежда нова здравна политика по отношение на контацепцията при младите жени.

От следващата година хапчетата "антибебе" ще се предлагат безплатно на французойките под 25 г. Прегледите, изследванията и медицинските процедури, свързани с контрола на раждаемостта, също ще бъдат без пари.

„Наблюдава се спад при използването на противозачатъчни от младите жени и основната причина за това е финансова. Неприемливо е жените да нямат възможност да се защитят от нежелана бременност, защото нямат средства“, коментира френският здравен министър Оливиер Веран.

Попитан защо правителството е решило програмата да обхване само жените до 25 г., Веран отговори, че тези над тази възраст вече са самостоятелни, работят и имат здравни осигуровки. Той допълни и че според статистиката масово жените се замислят да имат деца след 25 г.

По думите му жените над тази възраст също ще получат държавна подкрепа. 65% от изразходваните средства за контрацепция ще им бъдат възстановявани.

Програмата ще струва на френските здравни власти приблизително 21 млн. евро годишно. От 2013 г. девойките между 15 и 18 г. във Франция имат право на безплатни противозачатъчни.

Властите изтъкнаха, че именно заради програмата през последните 7 г. абортите сред тази възрастова група са сведени до минимум.

Парламентът на Китай одобри поправката, позволяваща на семействата да отглеждат до три деца

Постоянният комитет на Националния народен конгрес (парламент) на Китай прие измененията в Закона за планиране на населението и плодовитостта, с която на семействата се разрешават да имат до три деца, съобщи агенция Xinhua.

Новата версия на закона показва, че държавата ще насърчава брака и раждането на деца сред населението в млада възраст. Освен това властите в страната се ангажират да въведат финансови, данъчни, осигурителни, образователни и жилищни обезщетения за млади семейства с деца и да намалят родителските разходи за раждането и възпитанието на младото поколение, както и образователните услуги.


Държавата също така ще насърчава местните власти и работодателите да предоставят допълнителен отпуск на служители, които отглеждат малки деца.

През май тази година Политбюро на Централния комитет на Китайската комунистическа партия реши да разреши на семействата да имат три деца. През юли Държавният съвет на Китайската народна република отмени съответните глоби, а също така обяви планове да разгледа въпроса за предоставяне на жилища на достъпни цени на младите семейства и данъчно приспадане за разходите за издръжка на деца под 3 години.


От средата на 70-те години КНР провежда строга политика за ограничаване на раждаемостта. С малки изключения, на семействата беше разрешено само едно дете.


Въпреки това, поради бързото застаряване на населението на страната, причинено от спада на раждаемостта, китайските власти от 2008-2009 г. разрешиха на семейните двойки да имат две деца, ако и двамата съпрузи са единствените деца на родителите си. На 1 януари 2016 г. в КНР влезе в сила закон, позволяващ на всички китайски семейства да имат две деца.

Към края на 2020 г. населението на КНР е 1,41 милиарда души. Делът на гражданите на възраст над 60 години достига 18.7%. През 2020 г. страната е имала 10.035 милиона раждания, което е най-ниското ниво от основаването на КНР през 1949 г. Според прогнозите на китайските демографи, ако настоящата тенденция не бъде обърната, до 2050 г. в Китай ще има около 487 милиона души на възраст над 60 години. С други думи, възрастните хора ще съставляват 35% от 1,4 милиарда души в страната.

Източник: glasove.com

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания