Актуално

На фокус

Хаджигенов: Без БСП не става

Хаджигенов: Без БСП не става

18.07.2021

Втори Фронт

674


"Още миналата година, на площада, обърнах внимание, че реалната политическа ситуация е различна. Още тогава казах, че без гласовете на БСП няма как да станат нещата. И ето сега втори избори, третите чукат на вратата - ситуацията е отново същата. При положение, че БСП крашнаха толкова жестоко, въпреки всичко - без тях още не става"

Това заяви един от лидерите на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Николай Хаджигенов пред БНТ.

Той говори и за това възможно ли е да има подкрепа дори и от ДПС. "Ако ДПС решат да гласуват срещу собственото си отроче Гешев, как ще ги спрем, а те са на ръба да се отърват от него. ДПС се опитват да оцелеят икономически и политически, така че защо да не гласуват срещу Иван Гешев. Това добре ли е за страната? Ако е добре, ще го вземем", добави юристът.

Той отрече да има скандал между него и друг от лидерите на ИМВ - Мая Манолова, каквито слухове се появиха, след като се разбра, че Манолова е ходила на разговори с "Има такъв народ".

"Ние също бяхме поканени - нашата част от коалицията. Но ние отказахме да отидем по чисто политически причини - не участваме в тайни срещи, дори с потенциални партньори като ИТН", каза Хаджигенов.

Той разкритикува поведението на партията на Слави Трифонов.

"Смятах, че (в ИТН) има признаци за политическо поумняване, но в петък разбрах, че съм сбъркал", каза той и посочи липсата на адекватни намерения в програмата на "Има такъв народ".

"Всичко се върти около прословутия референдум, няма желание за нова политика. Това не е политика. Или примерно в програмата им за външна политика - там четем две изречения за ревизия на имотите на българските посолства в чужбина. Това ли е външната ни политика на страната? Или купуването на таблети. Ми, той Бареков и той купуваше таблети. Това е жалка история просто", каза Хаджигенов.

Той похвали "Демократична България", че е подала добър сигнал, че не биха подкрепили всичко на всяка цена и добави, че ИМВ също не биха подкрепили всичко на всяка цена.

"Ние също не искаме министерски места, но нека си зададем въпроса кой ще направи тези промени - Николай Василев, следващият Николай Василев или по-следващият Николай Василев? Нали затова влязохме в политиката, за да има промяна. Ние играем балансьор, макар че сме най-малките. Не трябва да се допуска тази грешка - ние да не влизаме, защото кой, например, ще направи правосъдната реформа? Нека да позная - Слави Трифонов лично? Или Филип Станев, когото аз безкрайно много харесвам като сценарист и като водещ? То е все едно мен да ме оставите да пиша сценарии на Шоуто на Слави - каза Хаджигенов. - Да, да има суперобразовани хора е чудесно. Но тук трябват не само подготвени хора, а и такива, на които им стиска и могат да вървят неотклонно по правилния път и по правилния начин. И Бойко Рашков е един такъв пример. Четох, че го сравняват с луд с картечница, но може би в такава ситуация ни трябва точно такъв човек. А той, че не е луд - не е."

"Трудно е да се постигне вразумяване на самонадеяни и незнаещи хора", рече и Татяна Дончева по адрес на ИТН. "По-добре е формацията да използва следващите дни за мислене. Смятам, че с напредване на времето, сценаристите ще узреят", добави Дончева.

ПОЗИЦИЯТА НА БСП

БСП няма да подкрепи правителство, предложено от ИТН, ако партията на Трифонов не покани социалистите на разговори.

"Вече има решение на Изпълнителното бюро: няма да подкрепяме подхвърлени състави на какъвто и да е проект за министерски съвет, с който и да е премиер, при положение, че не са спазени политическите правила, не само у нас, а и по света. Партиите са длъжни да имат дилог помежду си, да се срещат, да обявят своите намерения. Нашата позиция е ясна - когото и да предложат, ако това стане без консултации с БСП, ще гласуваме против. Имаме готовност да идем на нови избори", заяви членът на ръководството на БСП Румен Гечев пред БНР.

Според него има допирни точки в програмите на БСП и ИТН, като пенсионното осигуряване, демографията, помощта за младите семейства, инвестициите, помощта за бизнеса в тези тежки условия. "Там има неща които може да са предмет на разговор, понеже съвпадат с някои от целите в нашата програма. Но е важен разговорът, как ще се постигне това, с какви инструменти", подчерта Гечев и добави, че социалистите не искат никакви постове или министерски кресла.

Той посочи и срещу кои идеи на ИТН е категорично против БСП - даването на магистралите на концесия, приватизиране на ББР, приключването н апроекта за АЕЦ "Белене" и т.н.

Източник: в. “Сега”

Свързани статии