Актуално

На фокус

Грузинци въртят супер бизнес покрай руската мобилизация

Грузинци въртят супер бизнес покрай руската мобилизация

28.09.2022

Втори фронт

431


Невероятен бизнес развъртяха грузинците на границата с Русия.

Бягството на руснаци от военната мобилизация доведе до огромни опашки от автомобили, автобуси и камиони по граничните пунктове с Грузия и Казахстан.

Изчакването за преминаване се е увеличило до повече от две денонощия през последните няколко дни – без храна, без вода и без тоалетни, по данни на ТВ “Дождь” – a опитите за пререждане в колоните от изнервени шофьори водят до скандали и дори физически сблъсъци.

В Telegram обаче вече са се появили посредници за бързи и доста скъпо платени услуги, насочени към руските граждани, които нямат търпение да напуснат територията на страната, докато границите все още не са затворени.
Основният проблем при преминаването през КПП към Грузия е, че досега граничните власти позволяваха преминаването му само с транспортно средство.

На 26 септември опашката за излизане от Русия през грузинската граница през планинския пункт “Верхний Ларс” достигна до над 20 км.

Едва във вторник сутринта руското МВР разреши пешеходно преминаване през тази точка – и междувременно ще открие “мобилизационен пункт на военния комисариат” на границата. Мъжете с призовки, които нямат право да напускат страната, рискуват да бъдат арестувани в опита си да избягат.

Според руската медия “Агентство” най-разпространените обяви в Telegram в момента са за продажба на свободно място в изчакващ автомобил. От пътниците се изисква средно по 20-25 000 рубли (350-430 долара) такса, за да се качат на чужда кола, която се намира в началото на опашката, и да си спестят десетки часове в чакане.

Цената може да стигне и до 100 000 рубли ($1700) според това колко близо се намира автомобилът до границата.

15 000 рубли (260 долара) струва седалката в УАЗ-ка, която качва клиента си в Русия, превежда го през границата и 300 метра по-нататък го сваля на пътя. Чакащите по опашката за вход в Грузия получават и предложения да си купят тротинетка или велосипед, за да могат да преминат границата с “транспортно” средство.
Цените варират от 10 000 до 50 000 рубли – за сравнение, средната месечна заплата в Русия в момента е около 66 000 рубли.

В някои от офертите се предлагат координати със скрит велосипед на около 4 км разстояние от границата срещу “символичната” цена от 4000 рубли. Според “Дождь” – жители на Северна Осетия са се възползвали от струпването на хора и продават колела на цени, стигащи до 70 000 рубли – почти 1000 долара.

Търговците предлагат да откупят велосипеда след преминаването на грузинска територия срещу 5000 рубли, за да могат да се върнат обратно в Русия и да го препродадат за втори път.

“Бизнесът” на границата с Казахстан е по-различен – местните жители предлагат на руснаците да им покажат как да стигнат по-близо до КПП-то през черни пътища през полето. Срещу 30 – 100 000 рубли автомобилите са съпровождани от “водачите”, които ги оставят до около 2 км разстояние от граничния пункт.

    Източник: bg-voice

Свързани статии