Актуално

На фокус

”Грийнпийс” подарява преспапие с мръсен въздух на Фандъкова

”Грийнпийс” подарява преспапие с мръсен въздух на Фандъкова

14.12.2020

frognews

394


Преспапие с мръсен столичен въздух подаряват на кмета на София Йорданка Фандъкова. Идеята е на природозащитната организация “Грийнпийс” България. Повод са завишените нива на фини прахови частици в столицата, които преди седмици изведоха страната ни на първо място по мръсен въздух в света.

Преспапието ще бъде връчено лично от представители на организацията на 22 декември в 14 ч.

Това ще се случи, ако кметът приеме поканата на „Грийнпийс“ – България за срещата, на която символично ще бъдат връчени и подписаните от гражданите искания за по-добър въздух в София. Тези искания са съсредоточени в 7 конкретни решения, които биха осигурили траен ефект върху качеството на въздуха в столицата. По този начин от организацията заявяват, че не трябва да виждаме въздуха, който дишаме и че е време за промяна.

Ситуацията в София е проблем за здравето на хората в града, който не се взима достатъчно сериозно предвид от Столичната община. Планираните до момента мерки предвиждат влизане в нормите за качество на въздуха едва след повече от пет години, през 2026 г. Това неглижиране много ясно се доказва от факта, че столицата ни е бил градът с най-мръсен въздух в цял свят на 28 ноември (по данни на https://www.iqair.com/), а доста често е в топ 5 на тази негативна класация.

“През последните години се наслушахме на обещания и предписания за мерки за повишаване на качеството и чистотата на въздуха в София. Очевидно е, че това си останаха само обещания, защото фактите показват, че столицата продължава да не изпълнява необходимите стандарти за чистота на въздуха, а жителите и гостите на града дишат въздух, опасен за здравето им. Ние обаче предлагаме решение на този проблем. Едно от тях е използването на възобновяеми енергийни източници вместо изкопаеми и твърди горива – практика в развитите държави, която дава отлични резултати“, заяви Меглена Антонова, координатор кампании „Грийнпийс“ – България.

Докато Европейският съюз за пореден път съди България заради неспазване на нормите за качество на въздуха, Столичната община без много шум провежда обществена консултация относно проекта на нова ресорна програма до 2026 г. Консултацията продължава до 20 декември 2020 г., като писмата, изпратени от сайта, са адресирани по процедурата. След края ѝ, страницата ще остане активна, за да могат хората да продължават да изпращат своите искания и отвъд срока на консултацията.

Свързани статии