Актуално

На фокус

Грета отново се зае за работа: Човечеството трябва да престане да плюска

Грета отново се зае за работа: Човечеството трябва да престане да плюска

25.05.2021

Втори фронт

1918


В събота климатичната активистката Грета Тунберг призова за промени в начина на производство и консумация на храна, за да се спаси светът.

„Климатичната криза, екологичната криза и здравната криза са взаимно свързани“, каза Тунберг във видеоклип, публикуван по повод Международния ден на биологичното разнообразие. „Милиони хора са починали от КОВИД-19, зика, ебола, западнонилска треска, ТОРС, МЕРС, СПИН. Начинът, по който се занимаваме със земеделие и се отнасяме с природата, обезлесяването и унищожаването на местообитанията - създаваме идеални условия за пренасяне на болести от едно животно на друго и на нас. "

Според СЗО е вероятно коронавирусът да се е предал на хората от животно. Зоонозите (болести, които се предават от животни на хора) представляват голям процент от новите заразни болести.

"Ако продължим да произвеждаме храна по този начин, ще унищожим и местообитанието на повечето диви растения и животни, което ще доведе до изчезване на безброй видове. Те са нашата система за поддържане на живота, ако ги загубим, и ние ще загинем”, допълни Тунберг.

Тя също така отново призова за незабавно значително намаляване на емисиите.

"Когато мислим за виновниците за климатичната криза, разбира се, имаме предвид компаниите, добиващи и преработващи изкопаеми горива, но земеделието и използването на земя съставляват около една четвърт от нашите емисии, това е огромно количество. Не е нужно да е така. Ако преминем към растителна диета, можем да спестим до осем милиарда тона въглероден диоксид всяка година."

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

Свързани статии