Актуално

На фокус

Гърция въвежда режим на тока заради бушуващите пожари

Гърция въвежда режим на тока заради бушуващите пожари

06.08.2021

Втори фронт

395


Гърция въвежда режим на тока и ограничения по пътищата заради бушуващите в страната пожари, съобщи външното ни министерство. Днес обстановката е особено усложнена от високите температури и силния вятър.

Операторът на гръцката разпределителна мрежа обяви, че поради високото потребление на ток в област Атика, се налага временен режим на тока, който ще бъде прилаган поетапно във всички райони на Атина и областта. В тази връзка операторът обръща специално внимание към гражданите и предупреждава да се избягва използването на асансьори и да не бъдат оставяни включени уреди и машини без надзор.

Българите, които се намират в момента в Гърция, могат да проверят пълния списък с места, където се очакват прекъсвания на тока на сайта на ситуационния център на нашето външно министерство.

На гражданите се напомня, че по време на пиковите диапазони от 13:00 до 15:00 и от 18:00 до 22:00 следва:
-   да се избягва употребата на електрически уреди, като печки, перални, бойлери и др.;
-   климатичните инсталации да бъдат настроени на 26 градуса по Целзий.

В съобщението се упоменава, че разумното ползване на електроника по време на тежките метеорологични условия и проблемите в електропреносната мрежа, породени от възникналите пожари, ще има решаващ принос за бързото възстановяване и нормално функциониране на електропреносната мрежа в областта.

Пожар бушува в близост до магистралата Атина-Ламия. Огънят е на два фронта, като единият (източен) прекоси магистралата в посока Капандрити и езерото Маратон. Разрастването на пожара наложи евакуация на жителите на Вотонас, Капандрити, Полидендри, Понтия и Пефкофито. Вторият (западен) фронт се насочи към Ипократио, съобщава МВнР.

До отстраняване на предизвиканите от пожара неблагоприятни условия, с оглед съображения за сигурност, временно важи пълна забрана за движение в двете посоки на магистралата Атина-Ламия, както следва:

Α) За всички превозни средства, в отсечката Α/Κ Калифтаки (20,060) до 55,689 (пътен възел Инофита) и
Β) За камиони в отсечката от Α/Κ Калифтаки (20,060) до 58,520 (границата с окръг Беотия).

Поради динамично променящите се обстоятелства, Външно съветва българските граждани да следят за актуалните ограничения на трафика на сайта на гръцката полиция.

 

КАКВО СЕ СЛУЧИ ПО-РАНО

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че спешните служби са изправени пред трудна задача, тъй като горските пожари на север от Атина са подновени заради силни ветрове от запад и бушуват с пълна сила, предаде в. ''Гардиън''.

''За съжаление най-лошото тепърва предстои. В петък очакваме силни западни ветрове в много райони на страната ни'', каза гръцкият премиер в специално телевизионно обръщение. Мицотакис призова хората да спазват заповедите за евакуация и да избягват пътуване, освен ако не е наложително.

Най-малко 150 къщи са унищожени от бушуващия пожар, който обгради манастир и засегна дузина села на гръцкия остров Евиа. Около 100 пожарникари и седем хеликоптера се борят с огъня там.

 Пожарникарите се опитват да овладеят пожара край Атина, а кметът на Олимпия, родното място на Олимпийските игри, помоли да бъде изпратена допълнителна помощ. ''Всичко, което може да се направи, за да се защити от пламъците музеят и археологическият обект, откъдето са започнали олимпийските игри, е направено'', каза министърът на културата Лина Мендони.

Местните политици обаче остро разкритикуваха липсата на ресурси. Заместник-кметът на Мантудио Аргирис Ляскос заяви пред телевизия Skai, че там не е използвана въздушна подкрепа за справяне с пожарите и в резултат най-малко 150 къщи са изгорели.

За последните 24 часа в Гърция бушуват общо 118 пожара, тъй като температурите се повишиха до над 40C.

   Източник: СЕГА

Свързани статии