Актуално

На фокус

Гърция връща спешно ограничения заради Covid-19

Гърция връща спешно ограничения заради Covid-19

07.07.2021

Втори фронт

917


В Гърция само за ден броят на заразените с коронавирус нарасна с 1000 души. Властите обмислят връщане на част от ограниченията, съобщи кореспондентът на БНР в страната. Не се предвижда затваряне на граници и въвеждане на пълна карантина, а по-строг контрол върху действащия в момента здравен протокол, съобщават от министерството на туризма.

Правителството в Атина спешно връща част от ограничителните мерки поради рязко покачване на случаите на заразени с коронавирус. От утре дискотеки, ресторанти и барове ще работят с намален брой клиенти, съобразно местата за сядане в заведенията. Лекарите виждат причината за високия брой заразени в събирането на много хора в нощните заведения без дистанция и маски. Няма информация за заразени чужденци.

Правителството обсъжда също носенето на маски на открито в рискови райони.

От днес по призив на партиите депутатите от области с нисък процент на ваксинирани се включват в агитацията. Това се случва само ден след като кметове и свещеници започнаха да агитират хората да си поставят ваксина.

В очакване правителството да въведе ограничителни мерки срещу коронавируса от опозицията поискаха председателят на парламента да провери сертификатите на депутатите. „Неваксинираните нямат моралното право да гласуват връщане на мерките“, се посочва в декларацията.

Гръцка компания в град Лариса дава бонус от 500 евро за ваксинирани служители, съобщи „Creek City Times“. От приблизително 180 работници досега 30 са ваксинирани, а други 90 са подали заявка или вече са приели първата доза. Има няколко работници, които не могат да бъдат ваксинирани по здравословни причини или защото вече са преболедували вируса.
 

Китайските медици са направили 1,33 млрд. ваксинации срещу коронавируса, съобщи ТАСС, като се позова на Държавния комитет за хигиена и зравеопазване на КНР.

До 6 юли 2021 г. в 31 административни единици на КНР са направени 1 331 669 000 ваксинации срещу ковид-19, пише на сайта на ведомството.

Ваксинацията на приоритетните групи в Китай започна на 15 декември 2020 г. и се разви със засилващи се темпове. До края на февруари бяха ваксинирани 54,52 млн. жители, до края на март - 126,6 млн., до края на април - 270,41 млн., до края на май - 681,9 млн, а до края на юни - 1,24 млрд.

Населението на Китай е над 1,4 млрд. души. Не всички от ваксинираните са получили втора доза, но властите следят да приключат ваксинационния си цикъл.

    Източник: СЕГА

 

Свързани статии