Актуално

На фокус

Гърция вече пуска туристи с електронния сертификат на ЕС

Гърция вече пуска туристи с електронния сертификат на ЕС

07.06.2021

Втори фронт

702


Гърция вече допуска на територията си хора и с електронния сертификат на ЕС за COVID-19, съобщиха вчера от МЗ.

По информация на посолството ни в Атина Цифровият сертификат е необходимо да съдържа информация или за резултат от последния направен бърз тест (до 48 часа), или за резултат от последния направен PCR тест (до 72 часа), или за завършен ваксинационен цикъл, или информация за преболедуване от COVID-19. Резултатът от бърз тест ще бъде признаван само ако е качен в  Цифровия сертификат, одобрен от ЕС, който в случая на България се издава на сайта his.bg.

Важно е да се знае, че на този етап у нас са налични сертификатите за ваксинация и за преболедували COVID-19, а документите за негативен тест за наличието на вирус ще са достъпни за гражданите през втората половина на юни, посочват от здравното ни министерство.

Остава възможността българските граждани да влизат в Гърция и с негативен резултат от PCR тест, или със  сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19 на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език, който е издаден от публичен орган, в съответствие със законодателството и да са изминали поне 14 дни от завършването на ваксинацията, или с уверение за преболедуване, или с уверение за положителна диагноза с валидност от два до девет месеца от посочената в документа дата на диагностициране на заболяването.

Изискванията важат включително за деца над 6-годишна възраст. В допълнение на всички пристигащи в Гърция ще бъдат правени PCR или бърз тест на случаен принцип.

За шофьорите на тежкотоварните автомобили (тирове над 3,5 тона), осъществяващи превоз на търговски стоки, от вчера отпадна изискването да попълват PLF формуляр и съответно да притежават QR код.

За пътуващите до гръцките острови пълнолетни граждани остава задължителното условие да попълват формуляр за здравен статус 24 часа преди пътуването, като вписват в него и придружаващите ги непълнолетни. Формулярът на английски може да бъде попълнен на адрес: https://sea.travel.gov.gr/#/. За връщане към континенталната част на Гърция се попълва само здравна декларация, която може да бъде разпечатана от адрес: https://www.hcg.gr/en/announcements/pre-boarding-health-declaration-questionnaire/

Пътуващите от остров до остров нямат задължение да представят посочените декларация или формуляр.

- Израел е започнал ваксинация срещу коронавирус на юноши на възраст 12-15 години, съобщава вестник „Йедиот ахронот“, цитиран от БНР. Според лекарите ваксината „Пфайзер/Бионтех“, използвана при тийнейджърите, е ефикасна и безопасна. Над 5 137 000 израелци (около 55% от населението) са с втора доза. Здравното министерство съобщи в неделя, че за последното денонощие са установени 30 нови случая с Covid-19 при направени 18 672 тестове или 0,2% положителни проби. 

    Източник: “СЕГА”

Свързани статии