Актуално

На фокус

Гърция се оплака официално в УЕФА от екипите на Северна Македония

Гърция се оплака официално в УЕФА от екипите на Северна Македония

13.06.2021

Втори Фронт

821


Гърция изпрати официално оплакване, адресирано до президента на УЕФА Александър Чеферин, заради екипите на отбора на Северна Македония на Евро 2020, съобщава в. “Сега”.

В писмото, подписано от гръцкия спортен министър Лефтерис Авгенакис, се казва, че в емблемата FFM (Футбона федерация на Македония) на фланелките липсва буква за думата "Северна".

От 12 февруари 2019 г., след Преспанското споразумение, Македония официално смени името си на Република Северна Македония, припомнят от гръцка страна. Затова на емблемата на екипите трябва да има и буквата "N" (за Северна) и тя да се чете FFNM (или ФФСМ) на кирилица.

Гръцкият спортен министър също така призовава УЕФА да обърне внимание като цяло на името, което по принцип използва футболната федерация на страната, защото то няма нищо общо с новото название на държавата.

“Бихме искали да ви информираме, че по повод пост на президента на футболната федерация на Северна Македония Муамед Сейдини в личния му акаунт в социална медия, Гръцката футболна федерация обръща внимание на следното:

Тъжно е, дори възмутително, че въпроси, уредени с международни конвенции възникват от нищото преди началото на Евро 2020 и участието на Северна Македония в него. МОК и международните спортни федерации, включително футболната, са признали Северна Македония като техен член. Всяко друго произволно самоназоваване е извън общоприложимата регулаторна рамка и следователно е нереално", ке казва в писмото.

Авгенакис е изпратил подобно писмо и на северномакедонския външен министър Буяр Османи.

Северна Македония е дебютант на европейско първенство по футбол и днес трябва да играе срещу отбора на Австрия в Букуращ първия си мач от гр.С - от 19:00 ч.

Само преди седмица националният отбор на Украйна предизвика подобен скандал, след като показа екипите си, на които е изобразена карта, включваща в границите на страната и анексираният от Русия полуостров Крим.

Свързани статии

Левицата