Актуално

На фокус

Гърция се надява да постигне колективен имунитет до есента

Гърция се надява да постигне колективен имунитет до есента

29.08.2021

Втори Фронт

607


Гръцкото правителство е уверено, че ще създаде „стена на имунитет“ през есента, 7 милиона граждани, които са или ваксинирани, или естествено са придобили имунитет срещу Covid-19.

В статия във вестник "Ta nea" държавният министър Акис Скерцос отхвърли аргументите, че обявените от правителството мерки имат за цел да „накажат“ неваксинираните граждани, като заяви, че целта им е да опазят общественото здраве.

„Ако бяхме успели да ваксинираме цялото население на страната, сега щяхме да имаме интубирани само 50 случая в болниците в цялата страна, вместо 332. С други думи, щяхме да превърнем пандемията в тежък грип, който преди всичко представлява заплаха за тези, които страдат от други основни заболявания и които нямат непоносимо висока цена за човешкия живот, нито претоварват здравната система“, добави Скерцос.

Първоначално гръцкото правителство планираше да достигне стаден имунитет с около 65%-70% от населението до август. Голям процент от гърците обаче проявяват нежелание да се ваксинират по различни причини, в резултат на което само 54,8% са напълно ваксинирани до 28 август и по-малко от 300 000 души са получили само една ваксина.
Ваксиниране срещу Covid-19 и пред църквите в Гърция

Източник: БНР

Свързани статии