Актуално

На фокус

Гърция с предложение: ЕС да въведе "ваксинационен сертификат" за всички страни-членки

Гърция с предложение: ЕС да въведе

12.01.2021

Втори Фронт

4837


Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призовава за въвеждането на ваксинационен сертификат за целия ЕС, който ще улесни безопасното пътуване.

Гръцкият премиер внесе идеята си чрез писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, публикувано първоначално от Politico.

Гръцкият премиер заяви, че целта на сертификата е да "улесни свободното движение на хора, които са били ваксинирани срещу Covid-19".

Документът, според Мицотакис, трябва да обхваща всички държави-членки на ЕС и всички видове транспорт.

Той добави обаче, че въпреки че Гърция няма да постави задължителна ваксинация , „лицата, които са били ваксинирани, трябва да могат да пътуват”.

Според Naftemporiki говорителят на Комисията по общественото здраве и безопасност на храните Стефан де Киерсмакер потвърждава, че предложението на премиера Мицотакис ще бъде включено в дневния ред на телеконференцията на лидерите на ЕС на 21 януари.

Мицотакис заяви, че е жизненоважно ЕС да постигне „общо разбиране“ за това как трябва да бъде структуриран сертификатът за ваксинация, така че да бъде приемлив за всички държави-членки.

Показателно за хаоса в ЕС по въпроса с ваксинациите и придвижването в ЕС  е , че наскоро министерството на здравеопазването на Дания обяви, че работи по „ваксинационен паспорт“ за датските пътници, който скоро ще бъде на разположение, съобщава DR News.

„Осигуряването на възможно най-бързото възстановяване на свободното движение е основен приоритет за всички нас“, каза  Мицотакис и добави, че сертификатът за ваксинация „ще послужи като стимул за гарантиране на ваксинацията на гражданите“.

Това също би спомогнало за възстановяването на глобалните пътувания, „което е основата за възстановяване на икономическата активност до нивата преди пандемията“, каза той.

„За страни като Гърция, които са зависими от туризма, е наложително този въпрос да бъде решен преди летния сезон“, заключи той.

Свързани статии