Актуално

На фокус

Гърция очаква пик на новата ковид вълна в средата на август

Гърция очаква пик на новата ковид вълна в средата на август

15.07.2021

Втори фронт

2213


За рязък скок на индекса на предаване на коронавируса и на процента положителни тестове, предупреждават здравните власти в Гърция. Експертите очакват нова ковид-вълна още и през август и няколко хиляди нови случая на новозаразени на ден, посочва в. "Катимерини"

"Епидемията ще ескалира бързо и рязко", предупреди Никос Сипсас, професор по заразни болести в Атинския университет, и допълни, че пикът на четвъртата вълна може да бъде в средата или края на август. По думите му през август "може да видим и над 10 000 случая на ден".

В сряда Гърция съобщи за над 2900 нови случая на COVID при само около 800 преди седмица.

Учените и властите продължават да насърчават населението да се ваксинира. Обмисля се и разширяване на ваксинационната програма към деца на възраст над 12 години. 

От утре в Гърция само ваксинирани ще може да посещават закритите зали на заведенията. Същото важи и за театри и кина. Собствениците на дискотеки и нощни барове вече работят с ограничен брой клиенти дори на открито, които освен това трябва да са седнали и с маски. Пътуващите с фериботи до гръцките острови се допускат само с ваксинационни сертификати или отрицателни тестове.

Междувременно в сряда вечерта в Атина, Солун и други градове се проведоха протести срещу новите мерки на правителството и срещу предстоящи задължителни ваксинации за здравните работници и старческите домове. Възможно задължителното поставяне на ваксина срещу коронавируса  да засегне и други категории служители от публичния сектор.

   Източник: СЕГА

Свързани статии