Актуално

На фокус

Граждани предупреждават за екокатастрофа край заседналия кораб

Граждани предупреждават за екокатастрофа край заседналия кораб

25.09.2021

Втори фронт

2122


Все повече граждани смятат, че заседналият на Камен бряг кораб е разлял гориво и съществува опасност от екокатастрофа, ако не се предприемат спешни мерки. Официалното мнение на институциите е противоположно - нищо сериозно не се е случило до момента и няма кой знае какви рискове.

"Видимо е, че от кораба има разлив. 3300 тона урея има в него. Уреята попаднала в морето в подобна концентрация предизвиква бурен цъфтеж на фитопланктона, което продуцира и като реакция токсин, изключително опасен за морските обитатели, включително и птици. Когато се натрупа в тях може да доведе до опасност за човешкия живот при консумация на риба или други морски обитатели", предупреди фейсбук групата "Да запазим Корал".

Мнение в социалните мрежи изрази и водолазът Найден Недев: "Днес, 25.09.2021 г., направих независим граждански оглед под вода на състоянието на "Vera Su", заседнал на Камен Бряг. Изтичане на товара от торове има. Решение също има: трябва да се мобилизира обществото и да се предприемат незабавни мерки за разтоварването му - на ръка с малки лодки в залива Болата и въжена линия, която да вади напълнените чували на брега".

Борислав Сандов от "Зелено движение" пък смята, че ситуацията е критична и за самия екипаж. 

  Източник: СЕГА

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания