Актуално

На фокус

Гравитационни батерии в изоставени мини могат да захранват цялата планета, твърдят учени

Гравитационни батерии в изоставени мини могат да захранват цялата планета, твърдят учени

23.01.2023

Втори фронт

231


Гравитационните батерии са потенциален кандидат за съхранение на излишната енергия от възобновяеми източници, но намирането на места за инсталирането им е предизвикателство. Изследователи казват, че изоставените мини по света могат да бъдат рентабилно решение, което може да осигури и работни места.

Проучване на Международния институт за приложен системен анализ (IIASA) предлага изведените от експлоатация мини да бъдат използвани за работа с гравитационни батерии. Преобразуването на старите мини би могло да осигури достатъчно енергия, която да съответства на настоящото дневно потребление на електроенергия на цялата планета.

Гравитационните батерии се опитват да решат един от основните проблеми, свързани с възобновяемите енергийни източници като вятъра и слънцето – съхраняването на излишната енергия. Вятърната и слънчевата енергия често генерират повече енергия, отколкото мрежата може да използва веднага, така че енергийните компании се опитват да съхраняват остатъка, обикновено в батерии.

Методи като експеримента на IIASA използват тази допълнителна енергия за повдигане на тежки предмети. Когато енергията отново е необходима, тежестта се пуска, което завърта турбина и преобразува кинетичната енергия от гравитацията.

 

Теоретично гравитационните батерии могат да бъдат всичко, което има голяма тежест, например вода или твърди предмети. В проучването на IIASA пясъкът се спуска и вдига в изоставени минни шахти, като се премества напред-назад между горните и долните камери в зависимост от енергийните нужди.

Друго предимство на процеса е, че докато батериите са склонни да се саморазреждат с течение на времето, като постепенно губят натрупаната енергия, гравитационният метод съхранява енергията в пясъка (или в каквото и да е друго, което се повдига, за да се използва гравитацията), който не се саморазрежда.

IIASA предлага да се използват изоставени мини, тъй като вероятно вече има милиони такива по цялата планета, които могат да бъдат сравнително евтино преустроени за тази цел. Повечето от тях съдържат основната инфраструктура за тази работа и вече са свързани към електрическата мрежа.

Изследователите смятат, че след приблизително 1-10 долара на киловатчас инвестиционни разходи и 2000 долара на киловат мощност, техният метод може да има глобален потенциал от 7-70 терават-часа. По данни на Международната енергийна асоциация световното потребление на енергия за 2020 година – последната регистрирана година – възлиза на 24 901,4 терават-часа, което се разделя на около 68 терават-часа на ден.

Освен това експлоатацията на гравитационни батерии в изоставени мини би могла да възстанови или запази някои от работните места, загубени при затварянето на тези мини.

   Източник: kladata.com

Свързани статии