Актуално

На фокус

Градушка: Ледени късове, по-големи от яйце, паднаха в Червен бряг

Градушка: Ледени късове, по-големи от яйце, паднаха в Червен бряг

02.07.2021

Втори Фронт

583


Сериозни щети са нанесени след вчерашната градушка в Червен бряг. Огромни ледени късове, някои дори по-големи от яйце, изпочупиха покриви, изолации и автомобили. Сградата на общината също е с потрошени прозорци. Съсипани са градини и лозя, съобщава Нова телевизия.

„Събираме комисията по бедствия и аварии, за да оценим щетите. Успяхме да осигурим проходимост на пътищата, защото имаше паднали дървета. Това, което видяхме след страхотната градушка, която беше много тежко, беше, че всички сгради, без изключение, имат щети. Повреди по покривни конструкции, счупени стъкла, шокът беше голям”, разказа кметът на града Цветан Тодоров.

Той сподели, че ледените късове са били изключително големи, а бурята е продължила около 30 минути. „И аз пострадах. И двата ми автомобила са увредени, санирането на жилището. Счупен ми е и прозорец. Това се случи на всеки в града. Ще направим оценка на ситуацията. Обявяваме три нови телефона, на които ще записваме жалбите на гражданите. Ще правим оценка на щетите”, каза още Тодоров.

Над 80 сигнала бяха подадени и в четвъртък вечер в Пловдив за паднали дървета, скъсани кабели, изхвърчали табели и ламарини от покриви. Щети има по много автомобили, паркирани на различни улици. Върху тях са паднали дървета и големи клони. За щастие няма пострадали хора.

Валежи и гръмотевици се очакват и в петък, главно в Южна и Източна България. Има условия и за градушки. Северозападният вятър се усеща най-вече в Западна и Централна България, съобщава още Нова телевизия.

Свързани статии