Актуално

На фокус

Градус със загуби от 24 мил. лева заради срив на акциите

Градус със загуби от 24 мил. лева заради срив на акциите

10.05.2021

Втори фронт

3832


Инвеститорите в „Градус“ са ощетени с повече от 24 милиона лева заради твърденията в парламентарната комисия, уронващи престижа на компанията. Това се казва в съобщение на дружеството, публикувано на сайта на Българската фондова борса. Припомням, че след изявлението на бизнесмена Светослав Илчовски за „кухи фирми“ и увеличаване на оборота „с нашите пенсии“, акциите на компанията поевтиняха с десет процента.

За втори път от заседанието на комисията по ревизия, ръководена от Мая Манолова, в което бяха изказани твърдения за престъпни деяния на компанията „Градус“, дружеството реагира през Българската фондова борса.

В позицията ѝ от днес се припомня цялата история на компанията, която бе листната на борсата през юни 2018 чрез аукцион, организиран от БФБ. От тогава до 5 май тази година акциите бележат поскъпване с 13 %.

„Това е най-прозрачният метод за публично предлагане, при който крайната цена се определя от пазарните участници, а не от „Градус“, е записано в позицията“, пишат от компанията.

В първичното публично предлагане участваха над 1200 инвеститора, включително международни инвеститори, банки, пенсионно-осигурителни и застрахователни  дружества, частни фирми и стотици  непрофесионални  инвеститори.

Седем от деветте пенсионни фонда са инвестирали в акции на компанията, като от юни 2018 г. до момента те са увеличили дела си, показва справка на Националното радио.

  Източник: БНР

Свързани статии