Актуално

На фокус

"Горубляне" на протест, блокираха "Цариградско"

30.05.2021

Втори Фронт

733


В столичния квартал ”Горубляне” излязоха на протест и блокираха за час движението на булевард ”Цариградско шосе” на изхода на София. Причината е принудителното отчуждаване на имоти частна собственост за зелената система и неизплатени обезщетения.
Сред причините, които посочват за недоволството си гражданите, е и липсата на отговор от Столична община на исканията им за започване на подробни устройствени планове с отреждане за строителство в терени предвидени с ОУП за паркове и с изтекли срокове за принудително отчуждаване.

Архитект Янита Тарабанова, която е представител на Инициативен комитет „Горубляне”, отбеляза, че протестът им не е политически.

 „Не искаме оставки, нито пък искаме някой да бъде назначаван. Искаме да ползваме нашата собственост. Имотите ни стоят блокирани вече 26 години с отреждане за озеленяване. Никой не прави подробни устройствени планове за тези зони, нито ще се изкупуват за паркове. 26 години стоят блокирани. Искаме в момента ПУП с отреждане за строителство за тези терени”, каза тя по БНТ.

Към 16:30 часа протестиращите блокираха движението на кръстовището на бул. "Цариградско шосе", ул. "Павел Красов" и ул. "Димитър Пешев". Това е поредната акция на недоволство от страна на живеещите в района.

Източник: frognews.bg

Свързани статии