Актуално

На фокус

Горски пожари бушуват в Сакар планина

Горски пожари бушуват в Сакар планина

24.07.2021

Втори фронт

498


Горски пожари вече два дни бушуват в Сакар планина.

Вчера преди обяд огнеборци успяха да отрежат пътя на пламъците, които изпепелиха над 2000 дка предимно иглолистни дървета между свиленградските села Планиново и Студена и тополовградското Устрем. Пожарът там е локализиран, но на места все още има тлеене и възможност за ново разрастване, затова районът е под наблюдение на противопожарни екипи.

Предполага се, че причината за избухването на пламъци е работа на земеделска техника. Прокуратурата в Хасково съобщи, че наблюдава досъдебно производство за умишлен палеж.

В късния следобед вчера обаче избухна нов пожар - в района между между харманлийските села Дрипчево, Изворово и Оряхово. Изгоели са вече 5000 дка терени, от които 3500 дка широколистен горски фонд, съобщават Областният кризисен щаб и пресцентърът на областната администрация в Хасково.

На помощ на работещите на терен 8 противопожарни екипа са пристигнали водоноски от Свиленград и Любимец. Действията са продължили през цялата нощ, като в тях са се включили и служителите на Югоизточното държавно горско предприятие. На място има и военнослужащи.

Няма опасност за населението в района, тъй като фронтът на пожара е далеч от населени места, подчертават от кризисния щаб.

   Източник: СЕГА

Свързани статии