Актуално

На фокус

Гореща точка: Афганистан. Напрежението расте, ООН зове за край на настъплението

Гореща точка: Афганистан. Напрежението расте, ООН зове за край на настъплението

14.08.2021

Втори фронт

679


Продължава да расте напрежението в Афганистан. Настъплението на талибаните не спира като превзета е още една точка - една от най-големите радиостанции в страната. На този фон стана ясно, че НАТО се събира извънредно, а от ООН призовават талибаните да престанат с настъплението. Опасенията от бежански натиск от Афганистан растат.
Талибаните вече владеят по-голямата част от страната. В рамките на няколко дни под техен контрол попадна ⅓ от Афганистан, а офанзивата е в ход от 1 май, когато чуждестранните войски започнаха оттегляне на военните сили. Няколко държави вече започнаха изпращане на военни, които да евакуират цивилни - от Съединените американски щати обявиха, че ще предприемат евакуация на посолството на САЩ в Кабул. Според информация на авторитетни медии се готви пълно изтегляне на дипломати, а Вашингтон е готов да евакуира по въздух “хиляди хора на ден”. Обединеното кралство също изпраща военни в Афганистан за евакуацията на цивилни.

Канада от своя страна възнамерява да приеме  20 000 афганистански граждани. Афганистанци ще приемат и от САЩ и Великобритания.

Антонио Гутериш, генералният секретар на ООН категорично посочи, че ситуацията в Афганистан излиза извън контрол и призова талибаните да спрат с настъплението и да седнат на масата за преговори. По данни на ООН вече 250 хил. души са били принудени да напуснат домовете си.

След превземането на радиостанцията в Кандахар талибаните разпространиха видео, на което неназован бунтовник обявява завземането на радиото, преименувано на "Гласът на шериата", както се нарича ислямското законодателство. Говорителят казва, че всички служители са на работните си места и радиото ще излъчва новини, политически анализи и рецитации на Корана, но не и музика.

  Източник: frognews

Свързани статии