Актуално

На фокус

Google спира приложението за свободно слово Parler

Google спира приложението за свободно слово Parler

09.01.2021

Втори Фронт

722


Google премахна социалната мрежа Parler , определяна като платформа за „свобода на словото“ от своя Play Store, тъй като Parler нямат контрол за премахване на „грубо съдържание“.

Parler се оформя като „непредубедена“ социална медия и се оказва популярна сред хората, на които е забранено да ползват Twitter.

Google обаче заяви, че приложението не е успяло да премахне публикации, подбуждащи към насилие.

Apple също така предупреди Parler, че ще премахне приложението от своя App Store, ако не отговаря на изискванията му за модериране на съдържанието.

За Parler, главният изпълнителен директор на приложението Джон Матце заяви: "Ние няма да се обръщаме към политически мотивирани компании и онези авторитарни фирми, които мразят свободата на словото!"

Стартирал през 2018 г., Parler се оказа особено популярен сред поддръжниците на американския президент Доналд Тръмп и десни консерватори. Такива групи често обвиняват Twitter и Facebook, че несправедливо цензурират техните възгледи.

Тенаският сенатор Тед Круз може да се похвали с 4,9 милиона последователи на платформата, докато водещият на Fox News Шон Ханити има около седем милиона.

За кратко тя стана най-изтегляното приложение в САЩ след изборите в САЩ, след ограничаване на разпространението на “изборна дезинформация” от Twitter и Facebook.

Както Apple, така и Google обаче заявиха, че приложението не отговаря на изискванията за модериране на съдържанието.

Свързани статии