Актуално

На фокус

Гонят руски дипломат от България, събирал военна информация за родината си

Гонят руски дипломат от България, събирал военна информация за родината си

18.12.2020

frognews

410


Министерството на външните работи на България обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде срок от 72 часа да напусне страната заради действия, несъвместими с дипломатическия му статут. Нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на дипломатическата мисия, който бе извикан в сградата на МВнР.

Чуждестранният гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето й на Русия. По този повод, по сигнал на Държавната агенция „Национална сигурност”, в Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България, информират от държавното обвинение.

 

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, включително за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага.

Установено е, че руският гражданин се ползва с дипломатически статут. Съгласно член от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление, наказателното производство срещу чуждестранния гражданин е спряно заради това, че „деецът е лице с имунитет”, уточняват от Прокуратурата.

Главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи Екатерина Захариева за установеното в хода на разследването и предприетите действия.

Източник: frognews

Свързани статии