Актуално

На фокус

Обрат след намесата на премиера Борисов: Големите магазини няма да отварят

Обрат след намесата на премиера Борисов: Големите магазини няма да отварят

25.03.2021

Втори Фронт

3962


По нареждане на премиера Бойко Борисов министърът на икономиката Лъчезар Борисов отмени издадените по-рано в четвъртък указания магазините за нехранителни стоки да работят при определени условия.

Това стана, след като разхлабването на мерките доведе до остра реакция от страна на собствениците на заведения, която явно веднага е била отразена от премиера.

"Правите ни на тотални балъци! Днес беше легализирана работата на веригите за нехранителни стоки, ако ограничат обектите си до 300 кв. м. Тоест, намаляваме площта, за да сe наблъскат всички вътре на по-малко пространство, но дейността да си продължи. Много, много несериозно! Значи, заведенията работят на пълната си площ (когато изобщо работят), но с 50% от капацитета си за клиенти. А веригите работят с намалена търговска площ, но със 100% от клиентите си. Хайде стига! Тук вече не може да се скриете зад медицинската логика", обявиха от Сдружение на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията. 

От министерството на икономиката обясниха, че мярката е отменена с "оглед на равнопоставеност между отделните браншове, както и заради краткия срок на предстоящо действие на взетите противоепидемични мерки".

Кръгом

Само няколко часа по-рано, четири дни след въвеждането на по-строгите противоепидемични мерки и в пика на третата вълна на коронавируса у нас, правителството за кратко предприе нов завой към разхлабване на мерките.

Този път в услуга на големите нехранителни магазини с търговска площ над 300 квадратни метра, на които се позволено да продължат да работят като ограничат пространството си.

Мярката реално се нагаждаше към проявената изобретателност на някои големи магазини, които преградиха пространствата си така, че да се вместят в 300 кв. метра и продължиха да работят въпреки забраната.
"Магазините с нетна търговска площ над 300 квадратни метра, предлагащи нехранителни стоки, могат да продължат своята дейност като ограничат по подходящ начин търговска площ, достъпна до клиентите. Обособяването може да стане с преградни стени, ленти, щандове и други начини, по които не позволяват достъпа на клиенти извън обособената площ", обясни Лъчезар Борисов. Търговските обекти, които имат и открити площи също ще могат да продават на тях продукцията си при спазването на определени мерки, каза още той.

Властите виждат признаци на забавяне на епидемията

Новината дойде на фона на рекордно високи заболеваемост, смъртност и натоварване на здравната система, които от два дни надхвърлят стойностите от пика на втората вълна на Covid-19 през ноември и декември миналата година. Въпреки това здравните власти са на мнение, че здравната система удържа на по-големия натиск и ще се справи. Те дори виждат някои обнадеждаващи сигнали за забавяне в ръста на разпространението. Здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че в момента са заети 69% от леглата за неусложнени пациенти и 70% от интензивните легла. "Тази трета вълна е по-различна със следното нещо: медиците, които са ваксинирани по време на първата фаза на ваксинацията, не се разболяват и не боледуват. Именно с това ние осигурихме възможността третата вълна в момента да нямаме недостиг на медицински персонал в лечебните заведения. Т.е. да осигурим нашите воини на първата линия на бойното поле", заяви той. В момента има около 1100 активни случая на медицински персонал, заразен с коронавирус. От тях повечето се лекуват вкъщи, 146 в болница и от тях 13 са в интензивни отделения.

Председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че за последната седмица нарастването в заразените на 100 000 души е с 23%. "Надминахме върха си от 23 ноември 2020 г. още онзи ден, тогава върхът бе на 667 на 100 000, сега сме на 679 на 100 000". Нарастването на заболеваемостта за последната седмица е 23%, а за 14 дни е 73%. По отношение на смъртността в момента има колебание. На седмина база смъртността бележи ръст само с 5%, но на 14-дневна база ръстът остава висок (53%) заради стръмното покачване през миналата седмица. Въпреки това България преминава от трето на второ място по интензивност на нарастване на смъртните случаи в света след Унгария.

По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията на 14-дневна база България е на шесто място по заболеваемост със 661 души на 100 000 население и втора на Балканите, каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Най-висока е заболеваемостта в Естония за последните две седмици - 1508 души на 100 000 население. След нея са Чехия, Унгария и Полша.

По отношение на смъртните случаи за последните две седмици България заема четвърта позиция в Европа със 20 души на 100 000 население. Преди нас са Чехия, Унгария и Словакия.

Картината в страната също е много различна. С най-висока заболеваемост са областите Бургас, Силистра и София, а най-ниска е в областите Търговище, Разград, Кърджали и Видин.

"Третата вълна не прилича по нищо на втората. Почти целите фамилии са болни. Много жени боледуват. Много млади са в лечебните заведения", каза здравният министър проф.Костадин Ангелов.

Настанените в болниците у нас с Covid-19 вече са над 9000

Настанените в болница с коронавирус у нас надхвърлиха 9000 души и вече са 9125. Новите случаи за изминалото денонощие са  4375. Това е с 476 новозаболели по-малко спрямо предходния ден, когато беше регистрирана пикова стойност от 4851 случая за денонощие от началото на пандемията.

Новите случаи обаче са по-висок процент спрямо направените проби от ден по-рано. Всеки четвърти тест (25.4%) от взетите 17 120 проби е бил положителен на Covid-19 за последните 24 часа.

Най-много нови случаи има в София – 1105, следвани от област Пловдив с 367.

Висока остава заболеваемостта в област Бургас, която първа премина заболеваемостта от над 900 случая с коронавирус на 100 000 души население. Новите случаи в морския град са 364, а от вчера в Бургас бяха въведени нови мерки - вечерен час за децата и маски на открито.

В област Варна новите случаи са 362. Петата позиция е за област Плевен със 139 нови случая. Най-малко новозаразени за последното денонощие има в областите Видин (17), Търговище (48) и Смолян (49).

Общо регистрираните случаи на коронавирус у нас от началото на пандемията са 317 116, от тях активните са 62 392.

Висок остава и броят на починалите за последните 24 часа - 106 души, с което общият им брой достигна 12 413.

Излекуваните за последното денонощие са 2710, с което общият им брой става 242 311.

За изминалото денонощие са поставени 12 504 дози от ваксините срещу коронавирус. Така общо от началото на кампанията ваксинираните вече са 401 309, от които втора доза са получили 79 977 души.

  Източник: mediapool

Свързани статии