Актуално

На фокус

Глобално: Ваксинирането на населението се простира до 2023 г.

Глобално: Ваксинирането на населението се простира до 2023 г.

07.02.2021

Втори Фронт

967


Нов доклад на Economist Intelligence Unit показва, че в зависимост от това къде живеете, пътят към национална защита от заразяване с COVID-19 все още може да е прекалено дълъг. Докладът показва, че на много места ще са необходими години, преди по-голямата част от възрастното население да получи ваксината.

Докато се очаква големите икономики в Латинска Америка да постигнат широко покритие до средата на 2022 г., картината изглежда далеч по-мрачна в Азия. 
Очаква се повечето развиващи се икономики да не са успели да вкасинират населението си до края на следващата година. 

Дори в напредналите икономики ваксинациите започват по-бавно, отколкото се очакваше. 

Япония ще започне ваксинационната си кампания едва в края на февруари и се очаква да достигне до масова имунизация около средата на 2022 г., точно както Южна Корея и Виетнам. Очаква се единствено в Тайван да са ваксинирали 60-70 процента от възрастното си население до края на 2021 година.

Повечето европейски държави, както и САЩ, Израел и страните от Персийския залив също са в сходна ситуация. 

И все пак проблемът с доставките и (справедливото) разпространение на ваксините на Pfizer и на AstraZeneca може да доведе до някои закъснения тук. 

В момента Великобритания изпреварва европейските си връстници по скорост на ваксинация, но е обвинена, че е облагодетелствана от AstraZeneca (чиято ваксина е разработена съвместно с Оксфордския университет).

В много от развиващите се страни в света сроковете за ваксинация се очаква да се удължат до 2023 г. Това включва големи части от Африка. Докато евтиният и лесен за съхранение вид ваксина на AstraZeneca ще бъде раздаван на по-бедните страни чрез инициативата Covax, Русия, Индия и Китай също се борят за договори за своите ваксини.

Китайската ваксина от Sinopharm вече е одобрена в Египет и също се очаква да отиде в Перу, Мароко и Унгария, а друг китайски вид ваксина - Sinovac ще бъде доставяна в значителни количества в Индонезия, Бразилия, Чили, Турция и Филипините. 

Най-големите договори в Русия са с Индия и Виетнам, докато Индия ще доставя до Бразилия.

Свързани статии