Актуално

На фокус

Гълъб Донев: Изготвяме план за финансовото стабилизиране на „Булгаргаз“

Гълъб Донев: Изготвяме план за финансовото стабилизиране на „Булгаргаз“

04.08.2022

Втори Фронт

32


"Още утре министерството на енергетиката и министерството на финансите започва работа по план за финансовото стабилизиране на "Булгаргаз", за да бъде дружеството в състояние да обезпечи газовите доставки." Това обяви на първото заседание на кабинета служебният премиер Гълъб Донев.

"Или казано реално - да е в състояние да заплаща за договорените количества природен газ", допълни той. В сряда вечерта служебният министър на енергетиката съобщи, че "Булгаргаз" е във финансов колапс и няма финанси, с които да заплати нито договорения азерски газ, нито евентуалните танкери, обявени от експремиера Кирил Петков.

Следващата седмица Министерството на енргетиката ще обяви търг за краткосрочни достакви на втечнен газ, така че да бъде осигурено отоплението ни до края на отоплителния сезон.

"Правителството знае какво прави, няма нужда от външни консултантски услуги. Още утре Министерството на енергетиката съвместно с Министерството на финансите ще изготви план за финансовото стабилизиране на „Булгаргаз“, за да бъде дружеството в състояние да обезпечи финансово газовите доставки", добави той.

Припомняме, че вчера беше създаден кризисен щаб за енергетиката.

"От кризисния щаб очаквам реални действия с конкретни резултати, а не думи за намерения. Няма да влизам в задочни политически дискусии. Отговорността ми като министър-председател е да търся варианти за справяне с проблемите и да не създавам илюзии", добави служебният премиер.

В предварителния дневен ред на заседанието са включени 6 точки:

Проект на решение за определяне на представителите на Министерския съвет в Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Проект на решение за освобождаване и за назначаване на областни управители
Проект на решение за отменяне на решение по т. 16 от протокол №19 от заседанието на Министерския съвет на 5 май 2022 г., на решение по т. 6 от протокол № 29 от заседанието на Министерския съвет на 13 юли 2022 г. и на решение по т. 46 от протокол № 31 от заседанието на Министерския съвет от 28 юли 2022 г.
Проект на постановление за приемане на план-сметка за разходите / трансферите по подготовката и произвеждането на изборите на народни представители на 2 октомври 2022 г.
Проект на решение за подготовката и произвеждането на изборите за Народно събрание на 2 октомври 2022 г.
Проект на постановление за изменение на устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация.

Източници: бТВ, NOVA TV, "24 часа", dariknews.bg

Свързани статии