Актуално

На фокус

Главата на най-свирепия убиец в Португалия се пази в буркан до ден днешен

Главата на най-свирепия убиец в Португалия се пази в буркан до ден днешен

16.06.2022

Втори Фронт

21635


Години наред серийният убиец Диого Алвес е всявал ужас в португалската столица Лисабон, а дори и след като е бил заловен и обесен, част от него продължава да напомня за зловещите му престъпления.

176 година след кончината на убиеца неговата глава може да бъде видяна в Лисабонския университет, съхранявана в стъклен буркан, като тя е запазена по доста любопитна причина.

Диого Алвес бил не само един от най-жестоките престъпници в Лисабон, но е и сред първите серийни убийци в Португалия. Роден е в Гарсия, Испания, но се премества в португалската столица още като дете, за да започне работа като прислуга при семейство аристократи.

Няколко години по-късно обаче животът му показва, че ще изкарва пари по-бързо с престъпна дейност, отколкото с честен труд, и затова се става част от различни банди, с които извършвали дребни кражби.

До 1836 година Диого не се различавал от всеки дребен престъпник по улиците на Лисабон, но съдбата му се променя, когато се премества в селцето Акведукта.

Къщата му се намирала на около километър от воден маршрут, а местността му помагала да дебне по-заможните хора, минаващи на това място. Идеята му била да се крие между храстите нощем и да напада пътниците.

Но кражбите не минавали по план, защото атакуваните се съпротивлявали. За да ги обере, Диого трябвало да ги бутне от ръба на 65-метрова пропаст. И го направил 70 пъти поред.

Но труповете започнали да се забелязват и да привличат вниманието на властите. Имайки предвид, че са нападнати предимно богаташи, целта на атаката била ясна.

Алвес обаче не се уплашил от присъствието на полицията и организирал банда, с която продължил нападенията. Но късметът му изневерява, когато е проследен до кабинета на местен доктор и е заловен там.

След като е обесен публично, от Лисабонския университет пожелали да отделят главата от тялото му за студентите по модерната за времето си наука – френологията. Черепните кости на Диого Алвес трябвало да разкрият защо е толкова зъл.

И макар че до днес не е открита следа от това революционно изследване, главата на Алвес се пази в университета и привлича посетители.

Свързани статии