Актуално

На фокус

Глад за кадри в хотелите и ресторантите във Велико Търново

Глад за кадри в хотелите и ресторантите във Велико Търново

17.07.2021

Втори Фронт

375


Хотелиерите и ресторантьорите във Велико Търново изпитват остър недостиг на кадри и се подготвят за внос на персонал от трети страни. През Бюрото по труда от бранша са обявили 80 свободни работни места.

През юни в заведенията и хотелите във Велико Търново са наети 80 човека, толкова са и свободните работни места, сочат данните на Бюрото по труда. Covid-кризата с освобождението на персонал, както и работата по курортите в летния сезон допълнително обостри кризата, коментира Петър Стефанов, председател на областната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

„Търсенето е много голямо, съответно скачат и заплатите. Това след себе си води и покачване на услугата, която ние предлагаме“.

Петър Стефанов е подал документи в Агенцията по заетостта и чака да наеме двама готвачи от Киргистан, защото не може да намери кадри.

На 3% е намаляла безработицата във Велико Търново, каквото беше нивото през лятото на 2018 година. По мерките за насърчаване на бизнеса през юни са подкрепени 114 фирми от региона. 

Източник: БНР

Свързани статии