Актуално

На фокус

Поредна инициатива търси подкрепа за преместване на Паметника на съветската армия

Поредна инициатива търси подкрепа за преместване на Паметника на съветската армия

11.05.2021

Втори фронт

681


тъпки как и къде да бъде преместен Паметникът на съветската армия, представи новосформирана инициативна група на пресконференция в БТА. Целта е монументът, който е държавна собственост, да освободи пространството в общинския парк "Княжеска градина". Мястото му е в Музея на социалистическото изкуство, предлага Мартин Заимов. Горан Благоев обяви, че има достатъчна документална база "този паметник да го няма".


Първата стъпка на групата е да изпрати общо писмо към основните политически сили с призив ясно да изразят позицията си какво биха предприели по отношение на "този символ на насилието и заплахата в центъра на София", посочи Марта Георгиева, общински съветник от "Демократична България". Тя участва и в друга гражданска инициатива за демонтиране на паметника, която е регистрирана през 2010 г. Активистите са проучили цялата документация, която показала, че Паметникът на съветската армия (ПСА) няма статут на единична недвижима културна ценност, нито е войнишки паметник, тъй като в него не са положени тленни останки на загинали войни.


ПСА не попада в обсега на договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската феерация и България от 1992 г. Той е построен и платен изцяло от българската държава. Бил е изграден с цел "да бъде на централно място, за да се минава постоянно покрай него и да упражнява своето политико-възпитателно значение". Това е посочено в протокола от заседанието на Столичната голяма община и Градоустройствения съвет от 6 юни 1947 г.

През март 2020 г. групата на "Демократична България" внася доклад в Столичния общински съвет (СОС) с предложение да се възложи на кмета Йорданка Фандъкова да поиска от държавата преместването на ПСА, който е държавна собственост, но е изграден в общинска територия и заема площ от 6 дка в Княжеската градина. "Този доклад все още не е влязъл за разглеждане в комисиите на СОС, отбеляза Георгиева.

Демонтажът и преместването на монумента ще струва не повече от 200 хиляди лева, смята Мартин Заимов. Инициативната група даде предложения и какво би могло да се изгради на негово място. "Идеята е да се изгради (скулптурен) комплекс на основателите на българската държава. В София няма паметник на Христо Ботев в цял ръст", отбеляза Иван Анчев, бивш консул в Чикаго.

В инициативната група за преместването на ПСА, която ще събира и предложения за осмисляне на пространството участват Горан Благоев, Иво Инджев, Иван Сотиров, Кубер Сапарев, Любомир Канов, Марта Георгиева, Мартин Заимов и Румен Динев. Всички обявиха, че не представляват политическите сили, в които членуват, а са обединени от запазването на достойнството на България, подчерта Благоев. Той предложи да се организира референдум на коя дата да е националният празник и дали патриаршеската катедрала да носи името на Александър Невски.

  Източник: DNEVNIK

Свързани статии