Актуално

На фокус

Гешев, Проксито На Борисов В Безсилието Си Обвини Божков В “Опит За Държавен Преврат”!!!???

Гешев, Проксито На Борисов В Безсилието Си Обвини Божков В “Опит За Държавен Преврат”!!!???

31.07.2021

Втори фронт

3071


Корумпирания до уши Гешев се бил заканил да измисли хиляда и петстотин обвинения на Божков. Прокуратурата иска нова екстрадиция на бизнесмена от Дубай.

Васил Божков се сдоби с ново обвинение и е била изпратена нова призовка за екстрадицията му от Дубай, стана ясно след брифинг на Специализираната прокуратура. Причината е участието му в друга организирана престъпна група (вече станаха над 20), чиято цел е била да извърши “държавен преврат” (да въоръжи престъпната група с камъну и пръчки!!!???).

Ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова уточни, че срещу бизнесмена Васил Божков, укриващ се в Дубай, има ново започнато производство заради участие в организирана престъпна група, която е използвала протестите за целите, предвидени в член 95 от Наказателния кодекс – имало е опит да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката чрез . на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

Във връзка със започнало на 13.07.2020 г. досъдебно производство, образувано за престъпление по Глава Първа от Наказателния кодекс, както и за организирана престъпна група, към настоящия момент са събрани достатъчно по смисъла на чл. 219, ал.1 от НПК доказателства за това, че ръководител на групата е лицето В.Б, като същият е инициирал престъпното деяние с цел лична облага.

Доказателствата сочат, че се касае за група, чиято цел е причиняване на средни телесни повреди, противозаконно унищожаване и увреждане на чужда собственост (да чупщт чаши и чинии по кръчмите), предизвикване на палежи (кибрит, свещи, ракия други) и държане на взривни вещества (новогодишни пиратки, ракети и др.) без надлежно разрешително (касов бон от местния гастроном).

На 14.07.2020 г., с разрешение на наблюдаващия прокурор по делото, Специализирана прокуратура публикува разговори на лицето В.Б. с други лица, придобити от прилагани специални разузнавателни средства по отношение на същия.

С цел установяване на фактите и обстоятелствата по досъдебното производство, са проведени множество претърсвания и изземвания, установени и разпитани в качеството на свидетели са множество лица; изискани са по надлежен ред от представители на медиите и приобщени в кориците по делото са видео-записи; назначени са компютърно-технически експертизи на видео-записи, с оглед установяване на лицата, извършители на провокативните и хулигански действия и нанесените от същите щети на граждани и чужда собственост.

Изискана е информация от всички правоохранителни органи, относима към събитията от лятото и есента на 2020 година. Събраните доказателства към момента сочат, че ръководителят на групата – В.Б., е осигурявал и финансирането на престъпното деяние.

Към наказателна отговорност е подведен укриващият се в Дубай, ОАЕ, български бизнесмен, на когото са повдигнати и 18 други обвинения, за ръководител и организатор на организирана престъпна група с участието на лица – български граждани.

За реализиране на престъпния си план, под ръководството на В.Б., участниците в групата са имали за задача чрез хулигански действия и създаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на мирно протичащите граждански протести на територията на площад „Атанас Буров“, гр. София, да създадат потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите.

В контекста на престъпното деяние, за прикритие на користна си цел, участниците в групата са си служили с конституционно установеното право на всеки български гражданин, а именно правото, посочено в чл.43 (1) от Конституцията – „Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации“.

В хода на воденото разследване, са приложени множество способи, целящи установяване на обективната истина, съпричастността на конкретни лица към престъпното деяние, както и установяване ръководителя на групата и начина й на функциониране. В тази връзка, а също и с оглед охраняване на живота и здравето на гражданите, бе наложена и необходимостта от прилагане на множество специални разузнавателни средства.

В резултат от експлоатирането им са изготвени над 50 веществени доказателствени средства. Специалните разузнавателни средства са прилагани спрямо лица, за които са били налице данни за обвързаност с извършващото се престъпното деяние. Част от действията по разследването са допринесли и за предотвратяването на прекомерна ескалация на напрежение, нанасянето на значително по-сериозни вреди за гражданите и опазване устоите на държавността.

На основание установеното до момента, в качеството на обвиняеми са привлечени няколко лица, включително и В.Б. като ръководител и организатор на група с горепосочената цел.

Чрез Министерство на правосъдието до компетентните органи на ОАЕ е изпратена молба за екстрадиция. С оглед повдигнато ново обвинение във връзка с настоящето досъдебно производство, след превод на материалите по делото чрез Министерство на правосъдието на Република България е изпратена нова молба за екстрадиция на лицето В.Б.

   Източник: vestnikutro.com

Свързани статии

Левицата