Актуално

На фокус

Гешев отказа да се яви в НС за полицейското насилие

Гешев отказа да се яви в НС за полицейското насилие

16.08.2021

Втори фронт

2218


Главният прокурор Иван Гешев няма намерение да информира парламента за работата на държавното обвинение, свързана с полицейската бруталност срещу протестиращи граждани миналото лято. Това излиза от изявление на Гешев пред БТА. Той смята, че искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите.

Гешев обяснява, че практиката на Конституционния съд изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела. Случвало се е обаче Гешев да поиска разрешение от наблюдаващите прокурори и да изнася информация в парламента по висящи преписки.

"Демократична България" настоява Иван Гешев да се яви в парламента на извънредното му заседание във вторник, посветено на полицейското насилие. Досега цяла година прокуратурата отказваше да отговаря има ли образувано разследване за полицейското насилие зад колоните на Министерския съвет. След като миналия петък в парламента бяха излъчени официални кадри от охранителните камери на Министерския съвет, в неделя прокуратурата обяви лаконично, че има четирима, които по онова време са били служители на МВР, имат обвинение. Не стана ясно обаче кога са обвинени те, нито кои са, нито защо цяла година не е стигнала на обвинението да ги изправи на съд. "Сега" разкри, че прокуратурата е разполагала с въпросните кадри на практика през цялото време досега.

Дори да не беше нарушение на принципа на разделение на властите, "няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната", посочи главният прокурор. Той допълва, че уважава работата на Народното събрание и очаква да види каква информация ще изискат от прокуратурата народните представители.

Гешев допълни, че отправеното искане за неговото изслушване по конкретния казус следва да се разглежда през призмата на спазване на основните принципи на Европейския съюз и в частност върховенство на правото. "Според Конституцията, нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела или още по-малко решенията на конкретни магистрати. Нещо повече, това би представлявало нарушение на българското законодателство и основни конституционни принципи от моя страна", повтаря Гешев пред БТА.

Само час по-късно Софийска районна прокуратура пусна второ за последните 24 часа съобщение за разследването на полицейското насилие. Ден по-рано държавното обвинение даде объркани обяснения, от които трябваше да стане ясно, че за последната година имало няколко осъдени протестиращи, както и че вече има 4-ма обвинени служители на МВР за нанасяне на телесни повреди.  В понеделник прокурорите отново повтарят, че "към наказателна отговорност са привлечени 4 лица, които към момента на деянието са били служители на Министерство на вътрешните работи" и обясняват, че разследването се провежда от следовател от Следствения отдел на Софийска градска прокуратура.

Натъртва се, че "по реда на  НПК е приобщен запис от охранителна камера, описан в медиите като "под колоните на МС“. Обяснява се, че записът е изследван от експерти от СДВР по назначената и изготвена видео – техническа експертиза. "Същият, както и експертизата като способ на доказване, са част от доказателствения материал по досъдебното производство и се подчиняват на общите правила на НПК", пишат от Софийска районна прокуратура без да става ясно защо изобщо го правят. Оттам обясняват и, че "такъв е регламентираният от процесуалния закон ред, приложим за стотици дела, наблюдавани от СРП, а и от всички прокуратури в страната". 

   Източник: СЕГА

Свързани статии