Актуално

На фокус

Германският министър на икономиката критикува "цените до луната" на газа от САЩ

Германският министър на икономиката критикува

06.10.2022

NOZ.DE

772


Федералният министър на икономиката Роберт Хабек обвини САЩ и други приятелски държави-доставчици на газ в "завишени" цени, от които са се възползвали след началото на войната в Украйна.

"Някои страни, дори приятелски, постигат цени до луната. Разбира се, това води до проблеми, за които трябва да говорим", каза Хабек в интервю за нашата редакция. Той разчита, че "Европейската комисия също ще говори за това с приятелските държави".

"Подобна солидарност би била добра"

Хабек има предвид по-специално САЩ: "САЩ се обърнаха към нас, когато цените на петрола се повишиха и в резултат на това националните петролни резерви бяха използвани и в Европа. Смятам, че подобна солидарност би била полезна и за намаляване на цените на горивата", обърна се към Вашингтон зеленият политик.

Хабек се обърна и към Брюксел: ЕС "трябва да обедини пазарната си мощ и да организира интелигентно и синхронизирано поведение на държавите от ЕС при покупките, така че отделните държави от ЕС да не се надценяват взаимно и да повишават цените на световния пазар", заяви той. Европейската пазарна мощ е "огромна", просто трябва да се използва.

  Източник: ГЛАСОВЕ

Свързани статии