Актуално

На фокус

Германия спира обезщетенията за неимунизирани

Германия спира обезщетенията за неимунизирани

22.10.2021

Втори фронт

470


При отсъствие от работа заради правилата, наложени в рамките на пандемията, неимунизираните в Германия повече няма да получават обезщетение - най-късно от първи ноември, разказва "Дойче веле".


Договореността бе постигната на среща на здравните министри на национално и местно ниво, повечето от които подкрепиха идеята. Досега тези, които пребиваваха в карантина и поради това отсъстваха от работа, получаваха въпреки това заплатите си. Работодателите плащаха, след което държавата ги компенсираше.


А ето и конкретно за какво става дума: ако някой е бил в контакт с болен от Ковид-19 пациент или пък се е завърнал от рисков район, в повечето случаи след това трябва да остане в карантина. И ако не може да работи от вкъщи, местните власти му изплащат заплатата, при това в пълен размер (най-малкото за първите шест седмици, но карантината така или иначе не продължава по-дълго).


Най-късно до края на октомври плащанията ще спрат

В провинция Баден-Вюртемберг на тези плащания вече беше сложен край, Райнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия обявиха, че възнамеряват да предприемат тази стъпка през октомври, а и редица други провинции декларираха същите намерения. Здравният министър Йенс Шпан също подкрепи идеята още преди десет дни - при положение че така само се натоварват данъкоплатците, а "защо трябва да се плаща, щом някой не се е възползвал от възможността за безплатна имунизация, макар да е можел".

   Източник: “ДНЕВНИК”

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания