Актуално

На фокус

Германия е против нов общ европейски заем за възстановяването на Украйна

Германия е против нов общ европейски заем за възстановяването на Украйна

20.05.2022

Втори фронт

215


Германия не подкрепя нов общ европейски заем по примера на плана за стимулиране на икономиката след КОВИД-19, за да се финансира възстановяването на Украйна, заяви министърът на финансите Кристиан Линднер, цитиран от Франс прес.
       
Европейската комисия обяви тази седмица, че обмисля възможността за нов общ заем в ЕС в подкрепа на Киев. "Германия отхвърля създаване на допълнителен фонд по модела на механизма "Следващо поколение ЕС" (NextGenerationEU), въведен в рамките на пандемията," изтъкна Линднер пред журналисти след срещата на Г-7 за помощта за Украйна в Кьонигсвинтер - потънало в зеленина предградие на Бон. 

По думите му, това е била уникална възможност, а фондовете още не са употребени напълно.

Правителството не подкрепя такова предложение, подчерта Линднер. Той уточни, че Берлин предпочита по-класическите механизми за финансова подкрепа за трети страни, вече изпитани от ЕС.

Планът, за който Комисията спомена в средата на май, се състои във финансов инструмент, опиращ се на европейския бюджет, който ще позволи да се отпускат на Украйна заеми и субсидии. Те ще бъдат обвързани с условия за реформи в сферата на правовата държава и борбата с корупцията, а инвестициите ще бъдат съобразени с европейските цели за цифровизация и защита на климата.

Комисията уточни, че този механизъм ще се опира на опита, натрупан от ЕС в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост - основен инструмент от европейския план за възстановяване в подкрепа на страните от ЕС за справяне с ковид кризата, финансиран по безпрецедентен начин чрез общ дълг. 

Но идеята за нов общ дълг предизвиква съпротивата на северните страни, определяни като "умерени", които трудно се присъединиха към европейския възстановителен план през лятото на 2020 г.

Исторически Германия е против всякакво съвместно поемане на дълг, но по време на управлението на Ангела Меркел изненада анализаторите, като стана инициатор, заедно с Франция, за този нов механизъм, припомня АФП.

  Източник: БТА

Свързани статии