Актуално

На фокус

Германия е изплашена от модерните оръжия на Русия и Китай

Германия е изплашена от модерните оръжия на Русия и Китай

07.03.2021

Втори Фронт

473


Германия предупреди за нова военна заплаха от страна на Русия и Китай. Русия се стреми да "дестабилизира и отслаби НАТО", а Китай "да създаде световен ред в съответствие със собствените си интереси", пише седмичното издание "Welt am Sonntag". В изготвен от германското Министерство на отбраната документ се отправя предупреждение за нарастващата опасност заради претенциите за власт и новите военни възможности на Китай и Русия.

В Арктика се проведе репетиция за възможно морско сражение между НАТО и Русия. Изпревари ли Русия в разработването на хиперзвуково оръжие САЩ?

По всяка вероятност Русия ще стане първата страна, която ще приеме на въоръжение хиперзвукови ракети с подводно базиране.

Особено безпокойство предизвиква внедряването в Русия на "високоточни, трудни да прехващане хиперзвукови ракети с далечен обсег", големите инвестиции за "запазването на потенциала за ядрен ответен удар от морето", както и "приоритетната модернизация на ядрения потенциал".

В документа се посочва, че към днешна дата Москва притежава 6375 ядрени бойни глави. Германските експерти са на мнение, че Русия разполага с 840 000 добре обучени войници, които могат бързо да бъдат предислоцирани.

"Обикновените въоръжени сили на Русия могат за кратко време да получат превъзходство на определена територия", се казва в документа. Като слабост се отчитат ограничените възможности по море в световен мащаб и недостатъчното количество атакуващи дронове.

Според изданието, за Русия въоръжените сили са "инструмент на политическата власт", който с относително ниски разходи генерира максимална полза. САЩ притеснени от новите руски оръжейни системи?

По отношение степента на влияние в света, в частност в продажбата на въоръжение и сътрудничество в областта на отбраната, Китай превъзхожда Русия, смятат германските военни експерти. FC-31 - бъдещето на палубната авиация на Китай? Пекин разполага с над 2 милиона войници, около 6850 танка и 1600 изтребителя. В доклада се споменават и свръхзвуковите ракети с радиус на действие 2500 км. Освен това Китай системно разширява своя ядрен потенциал и е "най-големият износител в света на дронове с въоръжение". В същото време, според проучванията, Китай и Русия харчат само 1/3 повече пари за отбрана, отколкото САЩ. 

Източник: glasove.com

Свързани статии