Актуално

На фокус

ГЕРБ-СДС: Готови сме и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство

ГЕРБ-СДС: Готови сме и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство

19.04.2021

Втори Фронт

2012


Отговорността за съставяне на правителство е изцяло в Народното събрание и парламентарните групи, заяви президентът Румен Радев в началото на политическите консултации с парламентарните групи, първата от която бе с представителите на ГЕРБ. Държавният глава заяви, че не може да е архитект на бъдеща коалиция или управление.
Сред участниците на разговорите бяха председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, кандидатът за премиер на ГЕРБ Даниел Митов, вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, който замества премиера в оставка Бойко Борисов.

Президентът се обърна към представителите на ГЕРБ-СДС с „добре дошли“ и каза, че като най-голяма група в Народното събрание „първо на вас се полага да връча проучвателен мандат за съставяне на кабинет“, мотивирайки решението си да започне консултациите с ГЕРБ-СДС.

„Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление“, каза Радев в началото на срещата, което бе открито за медии.

Той напомни, че макар да имаме правителство в оставка и премиер в отпуск „отговорността за управлението на България тегне върху това правителство по силата на българската Конституция, докато премиерът и министрите не предадат ключовете от своите кабинети на следващото правителство“.

„Затова са необходими бързи и отговорни действия по съставянето на кабинет“, каза Радев. Той посочи, че това зависи от Народното събрание, като каза, че това трябва „да бъде извършено около ясни принципи и гарантиране на устойчивост на процеса и устойчивост на следващото управление“.

„Нека моята загриженост не се приема като някаква припряност... За очакванията към мен - президентът не е и не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управление“, каза Радев и допълни:

„Нямам такива правомощия по Конституция и не искам да забърквам президентската институция в в този процес. Отговорността за съставяне на правителство, за формиране на неговата подкрепа в парламента е изцяло в Народното събрание и парламентарните групи“.

Президентът изрази очакване на чуе от представителите на ГЕРБ-СДС намеренията и готовността им за съставяне на правителство, каква подкрепа и под каква форма очакват в Народното събрание, какво взаимодействие може да има с другите парламентарни групи за устойчивост на този процес за съставяне на кабинет и устойчивата му подкрепа.

„Ние сме готови и за опозиция, и за управление, и за служебна правителство. Били сме и преди в подобна ситуация, не ни е страх, както чуваме че някой се опитва да втълпи на българския народ, нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет. Готови сме и за предсрочни парламентарни избори“, каза Десислава Атанасова в началото на срещата.

„Проведохме честен и конструктивен разговор за това какво следва по процедурата по чл. 99 от Конституцията... ГЕРБ заяви отново своята готовност и отговорност към държавата, когато президентът ни връчи мандат… да предложим състав на Министерския съвет“, каза Десислава Атанасова след разговорите с Радев

Тя добави, че на срещата са обсъдени теми от дневния ред, на първо място предизвикателствата пред държавата и следващото правителство, геополитически, като въпроси, свързани с Плана за възстановяване са били обсъдени „детайлно“.

„За нас е изключително важно да има работещо правителство възможно най-бързо“, каза Атанасова.

Следващите дни ще стане ясен съставът на правителството, който предлага ГЕРБ-СДС, заяви Даниел Миков, който бе обявен за кандидат премиер. „В хода на разговорите ще преценяваме точно как да действаме със самия мандат – дали ще има възможност за съставяне на правителство или не“, добави той.

Източник: БНР

Свързани статии