Актуално

На фокус

ГЕРБ са купували най-много гласове на изборите

ГЕРБ са купували най-много гласове на изборите

28.07.2021

Втори фронт

739


Ръководството на Министерството на вътрешните работи се похвали, че вследствие на действията на полицията преди изборите на 11 юли са образувани в прокуратурата близо 100 досъдебни производства за купуване и продаване на гласове. "От дълго време в нашата страна не е имало такъв успех да се тушира криминалният вот в изборния ден или преди това", обяви служебният министър Бойко Рашков,

По негови думи на минали избори делата за престъпления срещу политическите права са се брояли на пръсти, но този път МВР е успяло да постигне реална деполитизация. „Ще направя сравнение с ръководството на МВР преди 4 април т.г. Днес виждам и двамата в пленарната зала – народни представители, избрани от ПП ГЕРБ – сами може да си отговорите на въпроса как са работили преди 4 април, дали са работили така, че да се елиминира криминалният вот, който години наред изкривяваше политическата картина у нас, което се постигаше с материални облаги или казано директно със заплащане в определен диапазон – от 30 до 100 лв", коментира Рашков.

От МВР съобщиха, че преди 11 юли са съставени около 11 000 предупредителни протокола, за да бъде предотвратено купуването на гласове и корпоративният вот. Рашков директно обвини партия ГЕРБ, че най-често е прибягвала до тези практики. В отговор на спекулациите за натиск върху гражданите, вътрешният министър бе категоричен, че са използвани единствено законови средства.

СЕКРЕТНО

Вътрешният министър разкри също, че бивши министри на силовото ведомство са сключили споразумения с прокуратурата, които дават достъп на прокурори до всички оперативни разработки на МВР. По този начин бил нарушен Законът за класифицираната информация, тъй като той гласи, че прокурорът има право на достъп до секретните материали на полицията единствено по делата, които наблюдава. 

"С моя заповед отмених това споразумение. Сезирах ДАНС да провери всички случаи - кои прокурори са наблюдавали тези оперативни разработки, дали са обявили факта, че са се запознали с материалите вътре и дали са нарушени основни принципи на опазване на класифицираната информация", каза Рашков.

   Източник: СЕГА

Свързани статии