Актуално

На фокус

ГЕРБ реабилитира Горанов и вади предизборни обещания в евро

ГЕРБ реабилитира Горанов и вади предизборни обещания в евро

08.03.2021

Втори Фронт

1286


Един от уволнените през лятото от премиера Бойко Борисов трима министри заради съмнения за връзки с ДПС и Делян Пеевски – Владислав Горанов, бе реабилитиран като финансов експерт на ГЕРБ. В момента той развива частен консултантски бизнес през компанията "Трилема кансълтинг" ЕООД и не е в кандидатдепутатските листи на ГЕРБ. За разлика от него друг от уволнените - бившият вътрешен министър Младен Маринов, оглави листата на ГЕРБ в София област.

В понеделник Горанов се появи на публично онлайн събитие – представяне пред КНСБ на акценти от предизборната програма на ГЕРБ, която все още не е обявена пред широката публика.

[video]

Бившият финансов министър обясни, че партията скоро ще анонсира програмата си на самостоятелно събитие, но издаде, че като "закачка" към избирателя числата в нея ще са в евро. Това ще е знак за решимостта на ГЕРБ да въведе еврото в България на 1 януари 2024 г. - дата, която преди три дни се появи в публичен документ на Министерството на финансите.

ГЕРБ залага на 500 евро (близо 1000 лв.) минимална заплата в края на мандата през 2025 г., което е ръст от над 50% спрямо сегашния размер на плащането – 650 лв.

Партията ще се стреми и към 1000 евро (около 2000 лв.) средна заплата, което също би било ръст около 50% за четири години, тъй като през 2020 г. средната брутна заплата в страната се движеше около 1300-1400 лв.

Преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща (в левове, б. р.) средната учителска заплата да достигне 2500 лв. през 2025 г. спрямо сегашните 1750 лв., а средното възнаграждение на университетските преподаватели да се увеличи до 2800 лв.

"Политиката по доходите ще продължи да бъде във фокуса на политиката на ГЕРБ", посочи Горанов. Според него обещаните почти двуцифрени ежегодни ръстове на заплатите са реалистична цел.

В същото време ГЕРБ се очертава като почти единствения по-сериозен политически претендент за новия парламент, който не се ангажира да променя плоския данък върху доходите. Почти всички останали партии, които се надяват да влязат във властта, обещават въвеждането на необлагаем минимум за хората с най-ниски доходи.

Според Горанов това е стъпка или към вдигане на ставката за хората с по-високи доходи, или към отстъпление на държавата от някои сегашни свои ангажименти в публичния сектор, тъй като няма да има с какво да се финансират социалните функции. Бившият министър смята, че увеличаването на данъка върху личните доходи на средната класа би било неправилна мярка.

Затова гласуващите за ГЕРБ ще гласуват и за запазване на сегашната данъчна политика, която е регресивна, тоест облага повече хората с по-ниски доходи и щади по-заможните (които са освободени от осигуровки над прага от 3000 лв.).

"Не смятаме, че в следващите години трябва да се правят съществени изменения в данъчната политика. Ще отстояваме запазването на сегашните нива на данъците", заяви Горанов.

Икономическият министър Лъчезар Борисов обеща брутният вътрешен продукт на страната да достигне над 100 млрд. евро към 2025 г.

  Източник: mediapool

Свързани статии