Актуално

На фокус

ГЕРБ: Няма да внесем нито една от промените, които Радев предложи (видео)

ГЕРБ: Няма да внесем нито една от промените, които Радев предложи (видео)

14.01.2021

24 часа

2238


4 април съвпада с католическия и арменския Великден и това ще повлияе на избирателната активност, смятат управляващите

ГЕРБ няма да внесе нито една от промените в Изборния кодекс, които президентът Радев предложи. Това заяви на пресконференция на управляващата партия депутатът Тома Биков минути след като държавният глава обяви, че вотът ще е на 4 април и призова за промени в законодателството.

ГЕРБ няма и да подкрепи промени в ИК, ако БСП реши да внесе предложенията като гласуване по пощата или видеонаблюдение на изборния процес, както бе предложено по време на консултациите на "Дондуков" 2.

В оставащото малко време до края на този мандат да бъдат направени промени в изборното законодателство, което засягат неговата философия, би нарушило доверието в изборния процес.. Няма да внесем нито една от промените, който Радев предложи. Ако БСП реши, нека да внесат промените на Радев, но ГЕРБ няма да ги подкрепи", каза Тома Биков и добави: "Ще направим всичко възможно да повишим избирателната актиовности и ги призова да го направят на 4 април."

Окончателната дата, която посочи президента обаче съвпада с католическия и арменския Великден, отбелязаха управляващите. Според тях това ще повлияе на избирателната активност, особено на българите в чужбина. "Това е един от най-големите християнски празници. Много от западните страни са католически и това ще създаде проблеми за българите там с право за глас", коментира пък зам.-външният министър Георг Георгиев и се обърна към президента с въпроса: "Защо се отмята от нещо, което е анонсирал? Да даде обясненито пред нас какво го е наложило."

[video]

Свързани статии