Актуално

На фокус

ГЕРБ и ДПС спечелиха от парламентарната криза

ГЕРБ и ДПС спечелиха от парламентарната криза

29.04.2021

Втори фронт

1669


Народното събрание успя да заработи в четвъртък, въпреки заплахите, които отправиха предния ден ГЕРБ и БСП, че ще го блокират. Веднага пролича и кои са печелившите от разразилата се парламентарна криза - партията на Бойко Борисов и ДПС.

В сърцето на раздора беше работната програма на депутатите. Ива Митева - председателят на Народното събрание, обяви пред колегите си, че на председателския съвет на парламентарните групи е достигнат компромис - на пленарното заседание в четвъртък ще се работи само по изменения в парламентарния правилник и поправки в Изборния кодекс. Това означава, че от първоначалния дневен ред са отпаднали промените в Закона за политическите партии, които орязваха държавната субсидия за политическите формации, както и предложенията за създаване на две анкетни комисии - за инцидента при Росенец и за полицейското насилие на миналогодишните протести.

Очевидно е кой е облагодетелстван от тази промяна в програмата. За ДПС Росенец е болезнен въпрос, тъй като засяга почетния лидер на движението Ахмед Доган. А идеята за комисия за полицейското насилие е пряко насочена срещу ГЕРБ, която като управляваща партия контролираше вътрешното министерство.

Кой как приема ситуацията

От "Има такъв народ" смятат случилото се в сряда като саботаж на парламента. "Искам да задам два въпроса: как партия "Има такъв народ" да работи пълноценно в парламент, който не задкулисно, а предкулисно, саботира своята собствена основна функция? Как се очакваше "Има такъв народ" да приеме фалшивата подкрепа от 165 депутати, както твърди г-н Борисов? Има такъв народ би станл веднага заложник на тези 165 депутати", заяви от трибуната депутатът от партията Филип Станев. Той не коментира орязания дневен ред, а само си пожела: "Дано днес да работим по същество, а не да правим сеир по медиите."

Далеч по-агресивно се държаха от ГЕРБ, които упрекнаха останалите политически сили, че са се спазарили за новата работна програма. "Кой клекна сега за Росенец, да видим? Няма я точката за политическите партии. А, сега, да видим кой клекна за субисидията и на кого?", попита депутатът Тома Биков, съпроводен от аплодисментите на съпартийциите си. И обвини хората на Трифонов, че "правят преврат" с промените в Изборния кодекс и с опита си да закрият специализираните съдебни органи. Нищо не спомена обаче за комисията по повод полицейското насилие.

Тази тема подхвана Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!", който обърна внимание, че сега депутат от ГЕРБ е бившият вътрешен министър по време на протестите Христо Терзийски. "Причината той да бъде тук сред нас е, че никой от тях не иска временна комисия на Народното събрание, която да разследва защо еничарите на ГЕРБ биха, изтезаваха и влачиха български граждани – жени, деца, младежи, възрастни хора. Това е причината, поради която временната комисия беше извадена от дневния ред", гръмко обяви Хаджигенов.

   Източник: SEGA

Свързани статии