Актуално

На фокус

Георги Рачев коментира торнадото в Чехия и стресна цяла България с тази прогноза – до 50 градуса след дни!

Георги Рачев коментира торнадото в Чехия и стресна цяла България с тази прогноза – до 50 градуса след дни!

25.06.2021

Втори фронт

1401


„Трябва да има комплекс от фактори, за да се образува такова торнадо. То не е често срещано явление в Европа. Хоботът на торнадото се  движи бавно, но въздухът в него се движи с 200 км/ч“, коментира торнадото в Чехия проф. Георги Рачев.

„Това е изненада за Европа, не сме подготвени като САЩ. Те имат исторически период и прогнозата не е синоптична, а по-скоро исторична. В Америка има доказателства за преместване на 80-тонни цистерни. Представете си за какво бедствие става въпрос“.

Има възможност за проява на такъв смерч в България. Опасността се крие в тези летящи предмети. Здравите постройки остават. Обикновено е много тесен коридорът, в  който торнадото нанася поражения“, категоричен е климатологът.

„Топъл-студен фронт доведе до това торнадо в Чехия, а в Австрия опустошителна за колите градушка. Целият свят пострада“.„Днес ще има абсолютно максимум на топлите температури. Ще усещаме дъха на Сахара.

На 1 юли ни очаква отново много топло време. Влажни тропични нощи ще има, а на 1 юли физиологичното усещане на температурата ще стигне до 50 градуса. Време е за море“, категоричен е той.

    Източник: onovini.eu

Свързани статии