Актуално

На фокус

Георги Каприев: Налице е пълен разпад на човешка солидарност

Георги Каприев: Налице е пълен разпад на човешка солидарност

23.12.2020

БНР

972


2020 е тъжна година. Заради заразата, но много по-тъжна заради паниката и страха, всети покрай нея. Година на трудни и тежки размисли за характера на европейското човечество, показващо тежки травми, тежки липси, тежки дефицити на човешко качество... Налице е пълен разпад на човешка солидарност“. Това каза пред БНР философът проф. Георги Каприев.

Той посочи, че в Европейския съюз има 17 типа различни мерки, което подсказва, че се прави съзнателен опит за експеримент върху способността на европееца да поеме върху себе си тоталитарна тежест:

„Оказва се унизително масова тази готовност. Много лесен отказ, ентусиазиран на места. По аналогия се доближаваме до събития в края на 20-те години на ХХ век, които не ми харесват“. 

„За мен основният смисъл от протеста беше освобождаване от политическия страх. Едно отваряне на очите. Чувствам се лично обиден от нивото на политическата неграмотност и пренебрежение на човешкото... Първото, което трябва да направят опозиционните на ГЕРБ сили, е да очертаят своята физиономия“.

Философът изрази надежда за 2021 година:  

„Надявам се това да е нормална година, защото това, което ми се препоръчва сега като нова нормалност, е радикална ненормалност“. 

Свързани статии

Левицата