Актуално

На фокус

Георги Харизанов: Четвърти кабинет на Борисов е напълно възможен

Георги Харизанов: Четвърти кабинет на Борисов е напълно възможен

21.12.2020

epicenter.bg

600


Нека президентът реши нещо сам, но ако промени политическата си заявка за 28 март, ще трябва да каже под чие влияние я промени, подчертава анализаторът.

Четвърти кабинет на Бойко Борисов е напълно възможен според политическият анализатор Георги Харизанов.

В предаването "Още от деня" той коментира предстоящите избори и политическата ситуация.

Нека президентът реши нещо сам, но ако промени политическата си заявка за 28 март, ще трябва да каже под чие влияние я промени, подчертава Харизанов.

"Темата за датата за изборите се използва отново за атака срещу управляващите, което не го разбирам. Според мен няма чак такова значение кога ще се проведат изборите. Да оставим ппрезидентът веднъж да реши нещо сам. Той вече обяви, че изборите ще са на 28 март и ако сега промени тази дата, ще трябва да обясни под чие давление е направил тази промяна", бяха точните думи на Харизанов.

Запитан дали ГЕРБ без Борисов в коалиция с някоя извънпарламентарна партия е възможен вариант, Харизанов отговори: "Да, всичко е възможно. Никога не казвай никога, още повече, че премиерът даде ясна заявка, че това е последният му управленски мандат. Не виждам никакво основание да не му вярваме към момента. Не знам той да е променил тази си позиция."

Разместване на върха няма и е твърде рано да се говори за съдбата на ГЕРБ. Това показват всички последни социологически проучвания, където ГЕРБ е първа политическа сила, обяви още Харизанов в предаването "Още от деня".

"Не можем да говорим за изпускане на контрола от страна на управляващите. Можем да говорим за основателни критики, които те приемат и се опитват да отговорят и реагират. Никое управление не е съвършено, българското също. В тази пандемия всички се учат в движение и най-важното е да има диалог, както и да се решават проблемите макисмално бързо. Мисля, че правителството прави точно това", смята той.

"Протестите също имаха своите основания, но всичко ще се реши на изборите. Там гражданите ще дадат своя отговор за ситуацията в страната. Ако доворието в правителството пада, то трябва да работи по-добре. Същото важи за парламент и прокуратура. Абсолютно не съм съгласен с твърдението, че има наплив на интерес към извънпарламентарните партии. Измамно е и твърдението, че управляващите печелят от слаба опозиция. Напротив, те могат да печелят от силна опозиция, която показва ясно и аргументирано проблемите. За съжаление в България имаме много слаба парламентарна и извънпарламентарна опозиция", каза още Харизанов.

"Бойко Борисов ще заложи на нови лица и нови политики на предстоящите избори. Ясно е, че трябва рестарт и Бойко Борисов знае това много добре. Управляващите показаха такова желание за рестарт - проектът за нова Конституция. Той не събра нужните парламентарни гласове, но беше отговор на исканията на протестиращите. За мен също имаше недостатъци в проекта, но не съм съгласен, че е бил пълен провал. Относно критиките за корупцията съм убеден, че всички трябва да бъдем по-активни. Аз не мога да се сетя кога някой гражданин се е оплакал, че някой чиновник му е поискал нещо. Аз лично винаги сезирам органите, ако ми се случи нещо такова", разкри политическият анализатор.

"За мен записите с гласа на премиера са компромати. Това ясно се доказва и от прокуратурата, която обяви, че няма данни за престъпление", подчерта Харизанов.

Източник: epicenter.bg

Свързани статии

Левицата